Actueel

Vredesbeurs 23 september 2023 in Den Haag 4 oktober 2023

Op zaterdag 23 september werd er in Den Haag in de Paleiskerk achter het Noordeinde een druk bezochte en geslaagde vredesbeurs gehouden. Een initiatief gedragen door verschillende organisaties: Apostolisch Genootschap, Haagse Quakers, Haagse Dominicus, Haagse Ekklesia, Haagse Doopsgezinde Gemeente en ook door Kerk en Vrede.

Lees verder

De Vredesbeurs werd geopend door burgemeester Jan van Zanen. Gevolgd door een dag met een breed aanbod van activiteiten, lezingen en workshops. Hieraan werd meegewerkt door ondermeer Manuela Kalsky, Ferdinand Enns en Guido van Leemput.

Het brede programma nodigde uit om de inspiratie van deze dag toe te passen in het dagelijks leven.

Kerk en Vrede was aanwezig met een goed aangeklede stand met vredesvlaggen, folders, tassen, bekers en wat al niet meer.

Op de Facebookpagina schrijft iemand: “We kijken terug op een bijzonder geslaagde Haagse VredesBeurs. Er waren maar net genoeg stoelen. En heel veel positieve reacties… “

Hier vindt u enkele foto’s, o.a. van Facebook

 

Klap in
Maar niet alleen in de grote stad… (zie hierboven) 4 oktober 2023

“Het is een kleurrijk tafereel donderdagmiddag 21 september in Drachten op de Internationale Dag van de Vrede.”

Zo stond onlangs in het Friesch Dagblad te lezen. Onderdeel van het programma voor de vredesweek was de Fredeskuier naar de Rk kerk en de PKN in het teken van de Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede van de Raad van Kerken.

 

Lees verder

Lees hier wat verder te lezen stond in het Friesch Dagblad.

 

Klap in
TOESPRAAK HENK BAARS VAN KERK EN VREDE BIJ STOP DE OORLOG AMSTERDAM 24 September 2023 26 september 2023

Wie werkelijk vrede wil, laat niets onbeproefd om de mogelijkheden van leefbare compromissen te verkennen. Stop die oorlog en praat met je vijand. Dat zei voorzitter Henk Baars van Kerk en Vrede, de oudste vredesorganisatie in Nederland die volgend jaar 100 jaar bestaat. Hij sprak op 24 september tijdens de maandelijkse vredesactie op het Spui van Stop de Oorlog Amsterdam.

Lees verder

Lees hier wat Henk Baars zei.

Klap in
De wereld is er dit jaar weer onveiliger op geworden 22 september 2023

Bulletin Vredesweek 2023 van de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie.

“De nucleaire dreiging in de wereld is alleen maar toegenomen. De illegale invasie van Oekraïne door Rusland is voor Rusland reden om bij herhaling te dreigen met kernwapens. De Doomsday Clock is niet voor niets op 90 seconden voor middernacht gezet en de vrees bestaat dat die voorlopig niet teruggedraaid zal worden.”

Zo begint het nieuwe bulletin van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder grenzen.

Lees verder

Hierin komt aan de orde:

kernwapens in Nederland?
en
Clustermunitie en verarmd uranium voor Oekraïne

Hier vindt u het gehele bulletin,

Klap in
Hoe gaat het met de Oekraïense dienstweigeraar Yurii Sheliazhenko? 22 september 2023

May-May Meyer, de oprichtster van Peace SOS, schreef op Joop van BNNVARA een artikel over Yurii Sheliazhenko.

 

Lees verder

"Op woensdag 20 september vindt het hoger beroep plaats in Kyiv in verband met het nachtelijk huisarrest van de Oekraïense pleitbezorger voor de vrede Yurii Sheliazhenko. De Oekraïense veiligheidsdienst doorzocht zijn huis en een rechter plaatste Yurii Sheliazhenko in nachtelijk huisarrest in afwachting van de rechtszaak die tegen hem gevoerd gaat worden. Hij wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van Russische agressie."

Dit hoger beroep is gisteren niet door gegaan omdat aanklager Pavlik niet kwam opdagen. Het is nu uitgesteld tot 3 oktober.

 

Lees hier het gehele artikel.

Klap in
Haagse Vredesbeurs 23 september 18 september 2023

"Een oefening om niet te wennen aan de gedachte dat oorlog nu eenmaal een menselijk gegeven is en dat geweld onvermijdelijk is..." Zo schrijft Henk Baars over de Vredesbeurs die op zaterdag 23 september aan het eind van de vredesweek in Den Haag wordt gehouden.

Lees verder

Van 10.30-16.30 uur.

Een gevarieerd programma met diverse inleidingen en workshops.

Ook Kerk en Vrede zal present zijn.

Zie hier verder op de flyer.

Klap in
De oorlog beëindigen met een onderhandelde vrede: Een voorstel van Detente Now 16 september 2023

Vredesweek 2023...

Een groep vooraanstaande burgers in Duitsland, onder wie Peter Brandt en Harat Kurjat, verenigd in Detente Now, heeft een concreet en gedetailleerd vredesvoorstel gepubliceerd teneinde de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Hoe zal hierop worden gerageerd?

 

Lees verder

Zie hier de website van American Committee for an US-Russia Accord.

Alhier vindt u de Nederlandse vertaling.

Klap in
“Geen vrede met oorlog” - activiteiten in de Vredesweek 14 september 2023

PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen heeft een opvallend programma voor komende Vredesweek, een vredesweek met een ander geluid, ook door de keuze voor het thema “Geen vrede met oorlog”.

Speciaal aandacht wordt gevraagd voor de lezing “Geen Vrede met oorlog” door David de Beer, maandag 18 september, 19.30 uur in De Windwijzer – Schiedamseweg - Vlaardingen.  

Lees verder

Alhier vindt u het persbulletin

Zie verder voor andere plaatsen alhier.

Klap in
Kies voor vredesbeleid 8 september 2023

Stop Wapenhandel heeft samen met Kerk en Vrede een flyer uitgebracht m.h.o. de Tweede Kamerverkiezingen van november a.s.

 

"Oorlogsvoorbereiding leidt niet tot vrede. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, lijken veel politici dat wel te denken. Steeds meer wapens en het afwijzen van dialoog vergroot de onveiligheid. De beste manier om oorlog te voorkomen is te werken aan een vredesbeleid. Voor de komende verkiezingen doen we als vredesbeweging een aantal voorstellen voor duurzame vrede."

Lees verder

Download hier de flyer en print hem zelf uit.

Of bestel een of meer ex bij secretariaat@kerkenvrede.nl

Klap in
Aan de politieke partijen in Nederland EEN DRINGEND ADVIES VOOR UW PARTIJPROGRAMMA 8 september 2023

Artsen voor Vrede (Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie) constateert dat het nieuwe parlementaire jaar weer is begonnen. "Gezien de geopolitieke onrust en een oorlog in Europa, dé gelegenheid om, met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in zicht, de politieke partijen dringend te adviseren een veilige en kernwapenvrije wereld na te streven."

Dit doen zij onder het motto: "From mutual assured destruction to mutual assured safety"

Lees verder

Lees hier hun oproep.

Klap in
Toespraak Yosé Höhne-Sparborth van Kerk en Vrede bij Stop de Oorlog Amsterdam 24 augustus 2023 5 september 2023

Hoor en zie hier wat Yosé zei...

 

Lees verder

Lees het hier in haar folder

Keer je linker wang toe... Hoe zo?

Klap in
“De oorlog in Oekraïne blijft gevaar op lange termijn” 2 september 2023

Op de website DeWereldMorgen.be stond enkele weken geleden (nog voor de dood van Yevgeny Prigozjin) een uitgebreid interview met de VS-expert geopolitiek John Mearsheimer, professor aan de University of Chicago. Het gaat over de mogelijke toekomstscenario's van de oorlog in Oekraïne. Hij blijft zich ergeren aan de koppigheid waarmee het Westen de intenties van Rusland verkeerd blijft inschatten. Er kunnen meerdere andere fronten ontstaan, Polen kan de NAVO de oorlog in sleuren en het risico op een kernoorlog mag niet worden uitgesloten.

Lees verder

Het is een interview dat je zo en dan de wenkbrauwen kan doen fronsen, maar dat wel hout snijdt. Het is een scherpe kritiek van Mearsheimer op de strategie van het Westen. Je wordt er niet vrolijker van en het besef hoe ongelooflijk lastig het zal zijn inzake deze oorlog de weg van diplomatie te bewandelen dringt nog sterker tot je door. Toch is er o.i. geen andere keuze om toch die weg te begaan. Uitgebreid gaat het interview in op de fouten die het Westen op dit punt in maart 2022 maakte.

Hier vindt u het interview.

Klap in
Bewogen debat in Pakhuis de Zwijger 29 augustus 2023

Het is al van even geleden. Bijna 2 maanden... Maar toch nog steeds aktueel, te aktueel. Derk Boswijk Lidija Zelovic Ewald Engelen en Tayfun Balçık gingen in gesprek over de vraag in hoeverre de Nederlandse militaire steun aan Oekraïne daadwerkelijk bijdraagt aan een duurzame vrede. 

Lees verder

In een volgeboekte zaal kwam er een zinnig, scherp en soms emotioneel geladen gesprek tot stand tussen mensen met zeer uiteenlopende opvattingen, zorgen en onvrede ten aanzien van de wijze waarop Nederland bij de oorlog in Oekraïne betrokken is. Tot ver buiten de Randstad waren mensen naar Amsterdam gekomen om hun mening te laten horen.
Het is duidelijk dat er grote behoefte is aan gesprekken zoals deze. Bijna anderhalf jaar na de Russische inval worden de discussies in de media nog steeds gedomineerd door de exclusief militaristische benaderingen van deze oorlog. Tot op heden is er nauwelijks sprake van een serieus maatschappelijk debat over de vraag: hoe komt er (duurzame) vrede in Europa?

 

Volg hier het debat.

Klap in
Internationale campagne: Bescherming en asiel voor mensenrechtenactiviste Olga Karatch 25 augustus 2023

Na de weigering van politiek asiel door de Litouwse autoriteiten voor de Wit-Russische vredesopbouwster en mensenrechtenactiviste Olga Karatch (Volha Karach), is onlangs de internationale campagne #protection4olga gestart om bescherming en asiel te eisen voor de directeur van de organisatie 'Our House'. Ze strijdt al jaren voor mensenrechten in Wit-Rusland, waaronder het recht op gewetensbezwaren tegen militaire dienst, en wordt daarom vervolgd en riskeert de doodstraf in haar land van herkomst, waar ze door het regime als 'terrorist' wordt bestempeld.

Lees verder

Op 18 augustus 2023 heeft Litouwen haar politiek asiel geweigerd en Olga Karatch een "persoon die een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de Republiek Litouwen" genoemd. Ze kreeg echter een tijdelijk verblijf van een jaar in het land, waarschijnlijk als gevolg van internationale brieven van bezorgdheid die enkele politici en hoofden van stichtingen hadden geschreven aan de autoriteiten en aan Litouwse ambassadeurs in verschillende landen. Maar deze status geeft haar geen enkele zekerheid over haar status - de autoriteiten kunnen op elk moment op deze beslissing terugkomen en besluiten haar het land uit te zetten.

Daarom is er een internationale campagne gestart voor de onmiddellijke bescherming van mensenrechtenactiviste en vredesopbouwster Olga Karatch.

Hier volgt de concept brief die u kunt versturen (vertaling vindt u hier):

Draft letter:

To: President Gitanas Nausėda, e-mail: kanceliarija@president.lt or online form at https://www.lrp.lt/en/institution/letter-to-the-president/21930

Prime Minister Ingrida Šimonytė LRV, e-mail: kanceliarija@lrv.lt

Speaker of Lithuanian Parliament Viktorija Čmilytė-Nielsen, e-mail: viktorija.cmilyte@lrs.lt

Minister of Foreign Affairs Gabrielius Landsbergis, e-mail: minister@urm.lt

Сc: Our House, e-mail: info@nash-dom.info

 

Dear President, dear Prime Minister, dear Speaker of Lithuanian Parliament, dear Minister of Foreign Affairs,

I am writing to you because I am concerned about the safety and security of Ms Olga Karatch (Volha Karatch), a peacebuilder and human rights defender from Belarus who has sought refuge in your country. Recently, on the 18th of August, the Lithuanian Immigration Authorities rejected her application for political asylum.

Ms Olga Karatch is part of the Belarusian opposition and had to leave her home country in 2020 before the protests against the rigged presidential elections. Her organization “VšĮ Tarptautinis pilietinių iniciatyvų centras „Mūsų namai” is registered in Lithuania since 2014.

Olga Karatch and her organization are fighting for human and civil rights in Belarus and against a possible direct participation of Belarus in the war in Ukraine. For that, they repeatedly have been threatened by the Lukashenko regime. The Belarusian KGB labelled her as a terrorist, and recently there have been death threats against her. If she returned to Belarus, she would face immediate arrest and conviction to many years of prison; even imposition of the death penalty cannot be ruled out.

The UN Declaration on Human Rights Defenders adopted in 1998 acknowledges ‘the valuable work of individuals, groups and associations in contributing to the effective elimination of all violations of human rights and fundamental freedoms of peoples and individuals’.

States have an obligation to protect all human rights and fundamental freedoms of all citizens, and, especially for human rights defenders who ‘frequently face threats and harassment and suffer insecurity’ ‘to take all measures necessary to ensure the protection of human rights defenders, at both the local and the national levels, including in times of armed conflict and peacebuilding’, as stated in UN General Assembly resolution 66/164.

We express our deep concern that ‘in some instances, national security and counter-terrorism legislation and other measures, such as laws regulating civil society organizations, have been misused to target human rights defenders or have hindered their work and endangered their safety in a manner contrary to international law’, as stated in UN Human Rights Council Resolution 22/6 of 2013 on the protection of human rights defenders, which commits all states to protect and not criminalise those who work to defend human rights.

Therefore, the situation is life threatening for her, and we ask you to extend your support to Ms Karatch and to allow her to stay in Lithuania and continue her work for human rights and peace under the secure status of being granted political asylum.

 

Yours sincerely,

Date

(Signature)

 

 

 

 

Klap in
Hoe de veiligheidsdienst van Zelenskyy vredelievende stemmen het zwijgen oplegt & de onwetendheid van de westerse media 25 augustus 2023

In deze aflevering van The Source wordt gesproken met Yurii Sheliazhenko, uitvoerend secretaris van de Oekraïense Pacifistische Beweging, over waarom de Oekraïense inlichtingendienst onder president Volodymyr Zelenskyy een inval deed in zijn huis en hem beschuldigde van het "rechtvaardigen van Russische agressie", ook al is Yurii van mening dat de Russische oorlog tegen Oekraïne een misdaad tegen de menselijkheid is. Yurii heeft momenteel huisarrest en riskeert 5 jaar gevangenisstraf.

Lees verder

We onderzoeken ook hoe het gesteld is met de vredesbeweging en de media in Oekraïne en of stemmen die pleiten voor een staakt-het-vuren en de-escalatie een platform krijgen. We informeren ook hoe de Oekraïense bevolking reageert op de staat van beleg die Zelenskyy heeft afgekondigd en die mannen tussen de 18 en 60 jaar verbiedt het land te verlaten. Verder controleren we het waarheidsgehalte van een artikel in de krant The Guardian, waarin wordt gemeld dat mobilisatieofficieren door de straten zwerven en mannen in busjes laden om ze naar rekruteringskantoren te sturen. Tot slot onderzoeken we de vraag waarom de westerse media, met name in Duitsland, over dergelijke gevallen van mensenrechtenschendingen in Oekraïne weinig berichten.

Bekijk hier het engelstalige interview.

Klap in
Jan Pronk: "Men probeert te winnen. Winst is onmogelijk, deze oorlog kan niet worden gewonnen.” 25 augustus 2023

Sociaaldemocraat en oud-minister Jan Pronk spreekt in De Andere krant  hardop zijn zorgen uit over de niet functionerende internationale veiligheidsstructuren. Volgens de 83-jarige ex-politicus, icoon van links, heeft de Navo afspraken gebroken door in Europa steeds verder oostwaarts uit te breiden richting Rusland. Ook hebben Navo-partners de in de VN Veiligheidsraad gemaakte afspraken geschonden. Tegelijkertijd veroordeelt hij de Russische invasie in Oekraïne als “pertinent in strijd met het internationaal recht”. Volgens Pronk is het voor alle partijen nodig een stap terug te doen, te onderhandelen en te werken aan nieuwe globale veiligheidsstructuren. “Men probeert niet eruit te komen. Men probeert te winnen.”

Lees verder

Lees hier het gehele interview.

Klap in
AANBEVELINGEN BALIEBERAAD VOOR KERNWAPENVRIJE WERELD IN DE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S 2023 21 augustus 2023

Al eerder (16 juni) schreven we over de petitie van het Balieberaad aan de 2e kamer inzake nieuwe kernwapens. In het balieberaad werken diverse organisaties samen waaronder de Raad van Kerken en Pax.

Onlangs zijn er vanuit deze kring aanbevelingen gedaan m.h.o. de verkiezingsprogramma’s bij de a.s. 2e kamerverkiezingen voor een kernwapenvrije wereld.

Lees verder

Hier vindt u de aanbevelingen.

Klap in
Huisarrest voor de secretaris van de Oekraïense Pacifistische Beweging Yurii Sheliazhenko 17 augustus 2023

Al eerder (5 augustus) berichtten we dat de Oekraïense dienstweigeraar Yurii Sheliazhenko is aangeklaagd. Hij wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van Russische agressie. Hij is uitvoerend secretaris van de Oekraïense Pacifistische Beweging (UPM).

Lees verder

Lees hier ook het gezamenlijke persbericht dat EBCO verspreid heeft met daarin de Oproep aan Oekraïne: Laat vredesactivist Yurii Sheliazhenko vrij en laat alle aanklachten tegen hem
vallen.

Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO), War Resisters' International (WRI), de
International Fellowship of Reconciliation (IFOR) en Connection e.V. (Duitsland) veroordelen met
klem het feit dat Yurii Sheliazhenko, een bekende gewetensbezwaarde, pacifist,
mensenrechtenactivist en advocaat, uitvoerend secretaris van de Oekraïense Pacifistische Beweging,
op 15 augustus 2023 onder gedeeltelijk huisarrest is geplaatst door de arrondissementsrechtbank
Solomyanskyi van Kiev.

Klap in
Artikel van Donatella di Cesare 13 augustus 2023

Op 16 november vroegen wij hier aandacht voor de Italiaans-Joodse filosofe en pacifiste Donatella di Cesare.

Zijn schreef in Nextus 92 een artikel dat wij graag onder uw aandacht brengen: Vrede is niet voorbij.

Lees verder
  • Lees hier het artikel.
Klap in
Stop The War: Henk Baars (Kerk en Vrede) over pacifisme en de roep om een staakt-het-vuren 10 augustus 2023

Jakob de Jonge interviewt Henk Baars, voorzitter van Kerk en Vrede.


Follow more discussions on: StopTheWar.nu
An initiative by The Hague Peace Projects

Lees verder
Artsen voor vrede- Nieuwsflits: Dirk Hoogenkamp geïnterviewd 10 augustus 2023

NVMP-Nieuwsflits: Dirk Hoogenkamp geïnterviewd door Medisch Contact over actie bij vliegbasis Volkel

Lees verder

Al eerder (1 augustus) berichtten wij over het vredeskamp dat de afgelopen dagen (4-10 augustus) bij vliegbasis Volkel zou worden opgeslagen. Daar werd ook aan meegedaan vanuit de kring van de NVMP Artsen voor Vrede.

Lees hier het interview met een van hen, Dirk Hogenkamp.

Klap in
Schokkend bericht over Oekraïense dienstweigeraar Yurii Sheliazhenko 5 augustus 2023

Kerk en Vrede bereikt het bericht dat de Oekraïense dienstweigeraar Yurii Sheliazhenko is aangeklaagd. Hij wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van Russische agressie. Hij is uitvoerend secretaris van de Oekraïense Pacifistische Beweging (UPM).

Lees verder

Lees hier wat Yurii te melden heeft. Of kijk en luister...

Onderteken hier de petitie aan het Oekraïens parlement om de vervolging te staken.

En hier treft u de verklaring die mede door Kerk en Vrede is getekend, samen met andere vredesorganisaties.

En hier een update (16 september).

Klap in
Medische wereld waarschuwt voor atoomdreiging 3 augustus 2023

Informeer de bevolking en regeringsleiders over de dreiging van een mogelijke nucleaire oorlog, en help mee aan het voorkomen daarvan. Deze oproep doen de hoofdredacteuren van onder meer The BMJ, The Lancet en The New England Journal of Medicine vandaag in een gezamenlijk redactioneel ter herdenking van het atoombombardement op Hiroshima in 1945.

Lees verder

Lees hier het gehele artikel op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Klap in
4-10 augustus een vredeskamp bij de vliegbasis Volkel 1 augustus 2023

Met onder andere ...

Op maandag een blokkade als om 12 uur het luchtalarm loeit
Een digging-for-life roze schepjesactie op woensdag, Nagasaki-dag
Geweldloze actietraining
Creatieve acties die spontaan ontstaan

Lees verder

Klimaat: de jachtbommenwerpers op vliegbasis Volkel stoten meer dan 10 ton CO2 per vlieguur uit om te oefenen om de wereld te bombarderen met nieuwe, nog 'betere' atoombommen. En als die atoombommen worden gebruikt, is dit catastrofaal voor het klimaat en voor al het leven op aarde. Doe je mee om ‘stop!’ te roepen en om te eisen dat zolang militaire doods machinerie nog bergen CO2 uitstoot, deze op 6% van de wereldwijd geschatte CO2 uitstoot IN alle klimaatverdragen en andere regels wordt meegenomen?

Vrede: Er is een nieuwe generatie Amerikaanse atoombommen (B61-12) voor Europese NAVO-vliegbases als Volkel. Doe je mee om op te roepen tot een kernwapenvrije wereld en het in haar kracht zetten van de bevolking om bezetting, onderdrukking en onrecht met geweldloze middelen tegen te gaan?

Actie: door onze acties oefenen we geweldloos verzet.
We waken dagelijks bij de hoofdpoort. Op zondag 6 augustus herdenken we de slachtoffers van de bom op Hiroshima. Als het luchtalarm op maandag 7 augustus afgaat, blokkeren we de poort(en) van de basis. Op Nagasaki Dag graven we één of meerdere tunnels onder het hek met de bedoeling om op de startbaan te gaan zitten en het oefenen voor oorlog & vernietiging stil te leggen. Er zullen geweldloosheid trainingen aangeboden worden zodat ieder van ons in zichzelf kan voelen of je mee wil doen aan blokkeren en/of tunnelen of dat je liever een ondersteunende rol hebt: allebei even belangrijk!

Kamp: Wij zijn welkom in een groepsaccommodatie nabij Vliegbasis Volkel en er zijn huurfietsen voor iedereen. Als alle bedden gevuld zijn, kunnen we proberen een plekje op naburige campings te vinden, dus geef je a.j.b. zo vroeg mogelijk op als je mee wilt doen: https://noelhuis.nl/peace-camp-volkel-2023/

Klap in
Fred van Iersel op 68-jarige leeftijd overleden 28 juli 2023

Hij overleed vandaag in zijn woonplaats Tilburg. Fred van Iersel was in de kring van Kerk en Vrede een bekende figuur die kritisch meedacht.

Lees verder


Fred maakte een periode deel uit van de theologische werkgroep van Kerk en Vrede en had waardevolle bijdragen, maar kon zich niet helemaal vinden in het pacifisme. Wat vredesdenken betreft was hij meer geworteld in het katholieke sociale denken met zijn eigen accenten op dat terrein. Toch bleef hij voor ons altijd een mooie slijpsteen in het geheel van vredesdenkers. Voor ons en voor de vredesbeweging in Nederland is het een groot verlies.

Klap in
Kerk en Vrede reageert op Pax Magazine zomer 2023 26 juli 2023

In het jongste nummer van Pax Magazine (zomer 2023) staat een bijdrage die o.i. niet onweersproken kan blijven: "Drie schijnbare tegenstellingen rond de oorlog in Oekraïne verhelderd".

Lees verder

Hier treft u de reactie aan die door Kerk en Vrede is opgesteld en gestuurd naar de redactie van het betreffende Magazine en naar de directie van Pax.

Klap in
Haagse Vredesbeurs: bijeenkomst in het kader van bouwen aan vrede op zaterdag 23 september 2023 26 juli 2023

Den Haag, stad van vrede en recht. Een bekende slogan, die vaker zichtbaar gemaakt zou mogen worden. Daarom hebben een paar vrijzinnige groepen het initiatief genomen om een groot publieksevenement te organiseren waar ruimte is om vrede te leren, te bouwen en te doen.

Lees verder

Leren: via lezingen. Met sprekers als Manuela Kalsky (Oprichter NieuwWij), Fernando Enns (hoogleraar Vredestheologie), Guido van Leemput (fractiemedewerker SP), Sharief Mohammed (voorzitter moskeebestuur)
Bouwen: via netwerkcontacten met organisaties die met een informatiestand aanwezig zijn
Doen: via workshops als zang, vredevol communiceren, vredesmeditatie, creatieve werkvormen. En verrassende manieren!

Ieder is welkom om op deze dag de vrede in jezelf te vinden en de vrede met anderen verder uit te bouwen! De bijeenkomst is geschikt voor alle leeftijden.
Locatie: Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag
Datum en tijd: zaterdag 23 september, van 10.30 tot 16.30 uur.
Aanmelding gewenst (niet verplicht) via haagsvredesbeurs@gmail.com Toegang vrij.


De dag is tot stand gekomen door organisatiecomité Vredesbeurs. Dit comité  is een samenwerkingsverband van: HVI (Haags Verbindende Initiatieven), Kerk en Vrede, Haagse Dominicus, Ekklesia Den Haag, Apostolisch Genootschap, Doopsgezinde Gemeente Den Haag, Quakers Den Haag en Brahma Kumaris. Deze organisaties hebben vrede hoog in het vaandel staan. 

Via de website: https://www.haagsevredesbeurs.nl/  is uitgebreide informatie te lezen over deze bijeenkomst.

Zie ook de flyer (ter verspreiding) en de poster.

Voor vragen/ reacties kunt u contact opnemen met Marijn Vermet (06 – 24 81 72 63, tot 16 augustus met vakantie) en Marjolein Gardien (06 – 14 79 13 45)

Klap in
‘Radicale Actie, Onkruit & XR’ op 7 augustus op NPO 26 juli 2023

Op 7 augustus wordt de documentaire ‘Radicale actie, Onkruit & XR’ vertoond op NPO 2 Extra (19.52 uur kanaal 82).

De uitzending is op 7 augustus op NPO 2 Extra om 19.52 uur, kanaal 82. Herhalingen: 9 aug. 15.00 uur, 11 aug. 11.15 uur, 12 aug. 0.10 uur, 13 aug. 5.00 uur. De documentaire is vanaf 7 augustus ook een maand lang op NPO Start te zien.

De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassende actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).

Lees verder

De film toont actiebeelden hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger en het militarisme en hoe XR nu strijdt voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Totaalweigeraars, oud-actievoerders en activisten van XR komen aan het woord over het perspectief en de dilemma’s van directe actie.

Naast actiebeelden van XR toont de documentaire actiebeelden van ‘Just Stop Oil’ en een interview met Wouter Mouton uit Brugge, die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.

De film is in opdracht van Onkruit vergaat niet gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

Mari Beks
info@onkruitvergaatniet.nl

Persbericht

Klap in
Clustermunitie voor Oekraïne?! Gesprek en onderhandeling is de enige manier om eruit te komen 14 juli 2023

Door Erik Borgman (hoogleraar publieke theologie Tilburg) en Sanneke Brouwers (aalmoezenier), beiden lid van het zg. "Theologisch elftal" worden in het dagblad Trouw van donderdag 13 juli zeer kritische woorden gewijd aan het besluit van de VS om aan Oekraïne clustermunitie te leveren. Nu wordt het zaak dat Nederland zichzelf serieus neem als een van de 122 landen die het verdrag tegen productie en gebruik van clusterbommen heeft onderschreven. Oekraïne zal ook niet geholpen zijn met steeds meer en steeds gruwelijker wapens. Het is zaak om te werken aan een rechtvaardige vrede. Dit zal zonder gesprek en onderhandeling niet lukken.

 

Blijkbaar behoef je geen pacifist te zijn om hiervoor te pleiten.

 

Lees verder

Lees hier het boeiende artikel.

Klap in
De NAVO slaagt er niet in de nucleaire risico's te verkleinen op de top van Vilnius 14 juli 2023

De leiders van de NAVO-landen, bijeen in Vilnius, ondernamen geen actie om de actuele nucleaire spanningen te verminderen maar gaven, integendeel, een communiqué uit waarin ze het gebruik van kernwapens blijven steunen.

 

Aldus de nieuwsflits van de NVMP Artsen voor vrede.

 

 

Lees verder

Lees hier het volledige bericht.

Klap in
Een bijzondere zomercursus van vrouwenorganisaties uit de voormalige Sowjet-Unie 8 juli 2023

Kerk en Vrede ontving een bijzonder bericht van een oude bekende Joke Oranje (Jobar). Zij is actief als vredesvrouw sinds 1971, vanuit haar ervaring met geweldloze actie in Latijns Amerika.

 

Lees verder

Zij zet zich in voor een einde van de oorlog in Oekraïne en is uitgenodigd om de komende dagen deel te nemen aan de jaarlijkse zomercursus van leiders van vrouwenorganisaties in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het thema van de zomercursus is “War Trauma and Transitional Justice.”

Joke wil regelmatig een reisblog de wereld insturen. Men kan zich daarvoor aanmelden.

 

Klap in
Vrouwenkracht is vredeskracht 7 juli 2023

Twee vrouwen, Olena uit Oekraïne en Svetlana uit Rusland, zijn onlangs uitgenodigd door Pax Christi op de conferentie 'Women at the Peace Table' om hun verhaal te doen. Ondermeer over 'zachte kracht' in Rusland.

Lees hier meer.

Lees verder

Al eerder (16 juni) berichtten wij hier over de 10 aanbevelingen die vanuit België werden gedaan door het platform 'Europa voor vrede en solidariteit' m.h.o. de oorlog in Oekraïne. PAX Christi België is een van de daarbij betrokken organisaties.  

Aan het eind van de conferentie 'Women at the Peace Table' kregen alle deelnemers de kans om een rake Vredesverklaring te tekenen. De titel ervan: Vrouwenkracht is vredeskracht.

Lees de verklaring en teken mee!

Klap in
Peace in Ukraine, time to talk 26 juni 2023

Gesprekken over de oorlog in Oekraïne

 

Lees verder

Jakob de Jonge van Hague Peace Initiative heeft de afgelopen maanden een twaalftal gesprekken gehouden over de oorlog in Oekraïne. Onder het motto Peace in Ukraine, time to talk. Deze gesprekken zijn hier allemaal terug te vinden. Het laatste van de gesprekken is gehouden met de inleider op de ALV van Kerk en Vrede op 5 juni j.l. Guido van Leemput. Titel van het gesprek: De vredesbeweging in de jaren '80 en zijn boek 'De gelaagde oorlog'. Zie hier.

Klap in
Petitie nieuwe kernwapens aangeboden aan de Tweede Kamer 16 juni 2023

Afgelopen dinsdag heeft het Balieberaad tegen Kernwapens (waaraan tal van organisaties deelnemen waaronder de Raad van Kerken en Pax) een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer met enkele snijdende eisen over de kernbewapening van Nederland. De aanleiding is de komst van nieuwe Amerikaanse kernwapens naar Nederland, die spoedig kunnen arriveren. Tweede Kamerleden van VVD, D66, SP, PvdA, GL en Denk en ook nog een aantal medewerkers, van BBB en SP, namen de petitie in ontvangst.

Lees verder

In de petitie wordt gewaarschuwd voor de gevaren die uitgaan van deze kernwapens en wordt opgeroepen tot meer transparantie en een fundamenteel debat hierover. De centrale oproep betreft de verwijdering van Amerikaanse kernwapens uit Nederland. Ook wordt onze regering opgeroepen zich in te zetten voor serieuze onderhandelingen over kernontwapening.

Zie hier nader.

Klap in
Maatschappelijke organisaties In België doen aanbevelingen om het bloedvergieten in Oekraïne te stoppen 16 juni 2023

Een werkgroep van het platform ‘Europa voor vrede en solidariteit’, dat sinds de Russische invasie in Oekraïne verschillende acties en betogingen organiseerde, reikt in een politieke nota tien aanbevelingen, denkpistes(*) en aandachtspunten aan voor vrede in Oekraïne en een ander veiligheidsbeleid.

(*) een Belgisch zelfstandig naamwoord verwijzend naar een nieuw voorstel om een probleem op te lossen.

Lees verder

Lees hier verder.

Hier treft u de nota aan.

Klap in
Oekraïne-oorlog: onderhandelen nu! 14 juni 2023

Van het Platform tegen de Oorlog in Oekraïne verscheen een verklaring onder de titel "Oekraïne-oorlog: onderhandelen nu!"

Lees verder

Het Platform is betrokken bij het protest dat iedere 24e van de maand op het Spui in Amsterdam wordt aangetekend tegen de Russische inval in Oekraïne en tegen de dreigende escalatie van de oorlog. "Stop de oorlog-Amsterdam" (zie ook hieronder 5 juni). Het idee is om met de verklaring de boer op te gaan, debat in de media op gang te brengen, er steun van organisaties en personen voor te krijgen en debatavonden te organiseren.

 
Lees hier de verklaring.


Hier kunt u de verklaring ondertekenen.

Klap in
Over kernwapens... 14 juni 2023

Van twee kanten bereiken ons verontrustende berichten over de escalatie van kernwapens.

Lees verder

Allereerst is daar het gerenommeerde SIPRI dat in Stockholm zetelt, met een nieuwe editie van hun jaarboek. Het SIPRI is niet vrolijk. Staten investeren in kernwapenarsenaal als geopolitieke verhoudingen verslechteren. Zie hier nader.

Door ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) werd op dezelfde dag een rapport uitgebracht over de wereldwijde atoombewapening. In haar rapport "Wasted: 2022 Global Nuclear Weapons Spending" laat ICAN zien dat in 2022, het jaar van de Russische invasie in Oekraïne, negen nucleair bewapende staten 82,9 miljard dollar aan hun kernwapens uitgaven, meer dan 157.000 dollar per minuut, een totale stijging van 2,5 miljard dollar ten opzichte van 2021.

Zie hier het rapport, al dan niet in samenvatting.

Klap in
Een dringend appel: Vrede met vreedzame middelen. 14 juni 2023

Op 10 en 11 juni j.l. werd er in Wenen een grote internationale vredesconferentie gehouden over de oorlog in Oekraïne. In een slotverklaring worden de oorlogvoerende partijen opgeroepen een onmiddellijk staakt-het-vuren in acht te nemen en de diplomatie een kans te geven.

Lees verder

"Wij veroordelen de illegale inval van Rusland in Oekraïne. De instellingen die zijn opgericht om vrede en veiligheid in Europa te garanderen zijn tekortgeschoten en het falen van de diplomatie heeft tot oorlog geleid. Nu is diplomatie dringend nodig om de oorlog te beëindigen voordat deze Oekraïne vernietigt en de mensheid in gevaar brengt."

 
Lees hier de slotverklaring

Hier vindt u een verslag van de conferentie door de Amerikaanse vredesactiviste Medea Benjamin die verhaalt over de zware tegenwerking door de Oekraïense ambassadeur om de conferentie te kunnen houden, maar ook een impressie van de beraadslagingen onder de conferentiebezoekers. Daarbij ook een verslag over de discussies over de slotverklaring.

Klap in
WAT WETEN WE ECHT OVER DE OORLOG IN OEKRAINE? 5 juni 2023

Op donderdag 22 juni organiseert ‘Onkruit vergaat niet’ een gespreksavond over de oorlog in Oekraïne in de Thiemeloods in Nijmegen.

Veel mensen, zeker ook mensen met een links kloppend hart, zijn in verwarring. Rusland pleegde een ongekende daad van agressie door buurland Oekraïne binnen te vallen, de Westerse steun aan Oekraïne lijkt logisch, maar de strijd kost vele tienduizenden doden en ongekend leed en verwoesting. En waar is het einde van deze oorlog? Waar is de uitgang naar vrede?

Lees verder

Donderdag 22 juni, 20:00-22:00 uur
Plaats: Thiemeloods, Leemptstraat 34 Nijmegen
(Vrijwillige) entree: €10,-
Reserveren via https://onkruitvergaatniet.nl/

Lees hier meer.

Klap in
Guido van Leemput in de ALV van Kerk en Vrede 5 juni 2023

Op maandag 5 juni hield Kerk en Vrede haar Algemene Ledenvergadering.

Als spreker over de oorlog in Oekraïne was Guido van Leempunt uitgenodigd.

 

Lees verder

Hier vindt u zijn inleiding

Zie hier enkele foto's.

Guido van Leemput is medewerker defensie van Tweede Kamerfractie van de SP, maar sprak op persoonlijke titel. Van zijn hand is: De gelaagde oorlog in Oekraïne en de botsing van grootmachten.
WERK IN UITVOERING # 1 SOC21, Amsterdam, 2023

Voor zijn dagelijkse email Defensienieuws: g.vleemput@tweedekamer.nl

Klap in
Iedere 24e van de maand... 5 juni 2023

De vredesprotesten van Stop de Oorlog Amsterdam worden vanaf nu elke 24ste van de maand gehouden op het Spui. op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.

Lees verder

Op 24 februari 2022 vielen de Russische troepen Oekraïne. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet.

Het eerstvolgende protest is op zaterdag 24 juni van 18 tot 19 uur.

Lees hier de toespraak van Wendela de Vries van Stop Wapenhandel op 24
mei: Tanks maken geen vrede.

Stop de oorlog!

Klap in
Pinksterboodschap Church and Peace 3 juni 2023

Tijdens zijn vergadering enkele dagen geleden in de Mennonietengemeente in Frankfurt, stelde het Bestuur van Church and Peace teleurgesteld vast dat de G7-top in Hiroshima de kans had gemist om op deze historische plaats een beslissend standpunt in te nemen over nucleaire ontwapening. Bovendien heeft het besluit van de G7-top om gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren het gevaar vergroot van een verdere escalatie tot het punt van het gebruik van kernwapens in de oorlog in Oekraïne.

Aangemoedigd door Pinksteren roept de Raad kerken en geloofsgemeenschappen op om het visioen van een rechtvaardige en geweldloze wereld levend te houden.

 

Lees verder

Lees hier de boodschap.

Klap in
Protest tegen vernietigde Russische tank op het Leidseplein 26 mei 2023

Een vernietigde Russische legertank is vanaf donderdag 25 mei, elf dagen, tot 4 juni, te zien op het Leidseplein. Met de tank wil Debatcentrum De Balie aandacht vragen voor democratie in Europa.
Burgemeester Halsema opende de ‘tentoonstelling’ op het Leidseplein.

De 44 ton wegende T-72B tank is op 31 mei vorig jaar vernietigd door Oekraïense soldaten, in de stad Dmytrivka, tijdens de slag om Kyiv. Debatcentrum De Balie haalt de tank naar het Leidseplein, als onderdeel van zijn jaarlijkse festival Forum on European Culture. Dit jaar gaat het over de betekenis en de toekomst van de democratie in Europa.

De tank staat symbool voor de 'fragiliteit en weerbaarheid van de democratie in Europa', stelt De Balie. ‘Sinds de oorlog in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat democratie geen abstracte vanzelfsprekendheid meer is, maar een fragiele constructie onder druk’, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.

De NVMP Artsen voor vrede tekent hier tegen protest aan:

Lees verder

"Wij vinden het tentoonstellen van dit soort ‘oorlogstrofeeën’ géén goede zaak en grenzen aan oorlogspropaganda.

Nota bene in het hart van Amsterdam zal dit tot vele uiteenlopende reacties leiden.

Vooral zal het gezien worden als een oproep tot het leveren van meer en nog zwaardere wapens als enige oplossing om de oorlog in Oekraïne te beslechten.

Maar zo komt beëindiging van deze oorlog niet dichterbij: bij de leverantie van F-16’s wordt al gesproken over nog een jaar oorlog.

Met vele duizenden slachtoffers tot gevolg.

Als vredesorganisatie sluiten wij ons aan bij de oproep van onze moederorganisatie IPPNW:

• Staakt-het-vuren onmiddellijk;
• Trek alle binnenvallende troepen onmiddellijk terug;
• Laten alle partijen zich onthouden van alle maatregelen die leiden tot verdere escalatie van de oorlog;
• Laten alle kernwapenstaten afstand doen van het gebruik van kernwapens;
• Begin serieuze onderhandelingen over een vreedzame oplossing van het conflict in Oekraïne.

Hoe moeilijk ook, daarvoor moeten alle diplomatieke middelen worden ingezet. Het is de enige weg naar vrede."

Klap in
Succes voor gewetensbezwaarde in Oekraïne 26 mei 2023

Gisteren bereikte ons vanuit Italië het bericht over een veroordeelde gewetensbezwaarde. Het Hooggerechtshof van Kiev heeft het vonnis van Vitaliy Alexeenko (die vanuit de gevangenis in videoverbinding assisteerde) vernietigd, zijn onmiddellijke vrijlating bevolen en een nieuw proces in eerste aanleg gelast.

Lees verder

De secretaris-generaal van de Oekraïense vredesbeweging Український Рух Пацифістів Yurii Sheliazhenko en de vertegenwoordiger van de EBCO - Conscientious Bureau, Derek Brett, waren aanwezig op de zitting.
In de afgelopen dagen werd ook een Amicus curiae ingediend, met als mede-ondertekenaars de honorair juridisch adviseur van de Staat (Griekenland), de mensenrechtendeskundige Foivos Iatrellis, en de Italiaanse advocaat Nicola Canestrini.
Vorige week nam MIR Italië deel aan een actie voor de Oekraïense ambassade in Rome, waarbij werd opgeroepen tot de vrijlating van Vitaliy en de vrijspraak van alle andere bezwaarmakers die momenteel in Oekraïne terechtstaan.

U leest hier meer...

Klap in
Europese Conferentie Church and Peace van 29 september tot 1 oktober 2023 in Baarlo 19 mei 2023

Church and Peace (het oecumenische netwerk van vredesgemeenschappen, trainingscentra, vredesorganisaties en vredesdiensten in Europa) nodigt uit voor en roept op tot deelname aan haar Europese conferentie die dit jaar in Nederland wordt gehouden.

 


Het thema van deze conferentie is: Racisme overwinnen in de kerk.

Lees verder

Lees hier de uitnodiging.
Hier vindt u de flyer voor deze conferentie met nadere informatie.

Klap in
“Voor de nucleaire bom maakt het niet uit of je rechts of links bent” 16 mei 2023

In de Andere Krant verscheen op 14 mei j.l. een interview met vredesactivist en kunstenaar Jacob de Jonge. Hij is in Den Haag betrokken bij The Hague Peace Projects.

Lees verder

Volgens hem is het nodig dat mensen gaan inzien dat niet alleen Vladimir Poetin, maar ook westerse machthebbers schuld hebben aan het ontstaan van de oorlog in Oekraïne. Hij begrijpt niet waarom er in de media geen ruimte is voor de andere kant van het verhaal. Links is volgens hem “misleid”. “Voor de nucleaire bom maakt het niet uit of je rechts of links bent. Die maakt ons allemaal dood. We moeten hierin dus samen optrekken.”

Lees hier het interview.

Klap in
In gesprek met Stop Wapenhandel - online bijeenkomst 16 mei 2023

Stop Wapenhandel organiseert weer een online bijeenkomst:
op dinsdagavond 23 mei van 19.30 tot 20.30 

Lees verder

Al bijna 25 jaar doet Stop Wapenhandel onderzoek en wordt er actie gevoerd tegen wapenhandel, wapenproductie en bewapening. Stop wapenhandel doet veel onderzoek, schrijft artikelen en rapporten, informeert politici en journalisten en organiseert discussies en acties. Het is een van de laatste onafhankelijke vredesorganisaties in Nederland.

Daarover wil men graag vertellen. Daarom wordt er een online
bijeenkomst georganiseerd op dinsdagavond 23 mei van 19.30 tot 20.30 .
Aanmelden kan door een mail te sturen naar <info@stopwapenhandel.org>
o.v.v. aanmelding bijeenkomst. Dan ontvangt u een Zoomlink.

Klap in
Jolle Demmers - Op zoek naar een nieuw narratief over oorlog en vrede 9 mei 2023

Op 4 april j.l. maakten wij melding van de inleiding die Jolle Demmers op 29 maart hield bij de presentatie van het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut. Die was te beluisteren via YouTube. Inmiddels is de tekst van haar uitstekende analyse van de oorlog in Oekraïne verschenen in het Belgische Dagblad De Morgen.

Lees verder

Alhier vindt u detekst

Klap in
Tegengeluiden binnen de Russisch Orthodoxe Kerk 27 april 2023

Bij de Russisch-Orthodoxe Kerk wordt vaak direct gedacht aan patriarch Kyrill in Moskou, die Poetin steunt in zijn oorlog tegen Oekraïne. Maar binnen de Russisch Orthodoxe Kerk kunnen ook andere geluiden worden gehoord.

Lees verder

Zo blijkt uit een indrukwekkend interview met de leider van de West-Europese Russisch-orthodoxe kerken, Johannes van Doebna, de metropoliet van Parijs. Een moedige oproep tot vrede, waarbij ook een open brief aan Kyrill ter sprake komt. Een vertaling van het interview (samenvatting) verscheen in de nieuwsbrief van de Orthodoxe parochie van Deventer. Ook dit geluid is er dus in de Russische wereld.

Zie hier.

Op de website van de Russisch-Orthodoxe Parochie te Deventer staat ook een oproep tot vrede die al even geleden gedaan is door een groep Russisch-Orthodoxe priesters en diakenen in Rusland, de Oekraïne en andere landen. Priesters in Rusland die deze oproep ondertekend hebben, worden zo ernstig bedreigd dat ze zich genoodzaakt zien onder te duiken of te vluchten.

Zie hier.

 

Klap in
Henk Baars koninklijk onderscheiden 26 april 2023

Voorzitter Kerk en Vrede onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Lees verder

Henk Baars: drijvende kracht, bestuurslid en voorganger van de Haagse Dominicus geloofsgemeenschap. Opgeleid als priester zet hij zich in voor zingeving en verdieping binnen het geloof. Voor de samenwerking tussen verschillende kerkgemeenschappen. In Den Haag, internationale stad van recht en vrede, strijdt hij voor Kerk en Vrede, voor vluchtelingen en voor minderbedeelden.

Behalve dat is hij een van de trekkers achter ‘Delen Achter de Duinen’, een netwerk voor het eerlijker verdelen van onze rijkdom. Een ‘kritisch katholiek’, een fantastisch voorzitter, een goede schrijver en een echte verbinder”, aldus burgemeester Jan van Zanen. Een praktisch mens, en medeoprichter van Voedselbank Haaglanden.

Klap in
In de Geest van Willy Brandt: Frieden schaffen! 18 april 2023

In Duitsland klinkt op initiatief van Peter Brandt, de zoon van Willy Brandt, het appel om inzake Oekraïne de weg van de diplomatie te gaan en te onderhandelen over een vrede in Oekraïne. Een appel dat in Nederland nauwelijks klinkt, laat staan gehoor vindt. Het appel is in Duitsland inmiddels door velen ondertekend waaronder mensen die vroeger nauw met Willy Brandt samenwerkten. 

Uit het appel:

Statt der Dominanz des Militärs brauchen wir die Sprache der Diplomatie und des Friedens.

Um es mit Willy Brandt zu sagen: „Es gilt sich gegen den Strom zu stellen, wenn dieser wieder einmal ein falsches Bett zu graben versucht.“

Frieden kann nur auf der Grundlage des Völkerrechts und auch nur mit Russland geschaffen werden.

Lees verder

Hier leest u daar meer over

Zie ook hier, met een indrukwekkende lijst van ondertekenaars van de oproep.

Klap in
Er had allang begonnen moeten worden met onderhandelen 18 april 2023

Wendela de Vries van "Stop wapenhandel" schreef onder deze titel een artikel over het belang van het inzetten op onderhandelingen om de impasse van de oorlog in Oekraïne te doorbreken.
"Denken dat je een conflict kunt oplossen met alleen militaire middelen, dat is pas naïef."

Lees verder

Hier vindt u wat zij schrijft.

Klap in
"Met grote verontrusting..." - artsen over modernisering Amerikaanse kernwapens 17 april 2023

Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP Artsen voor vrede) stuurde vorige week een brief, over de modernisering van de Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel, naar onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Lees verder

Hier vindt u de brief.

Klap in
‘'In bijna alle analyses over de Oekraïne-oorlog wordt de context achterwege gelaten’ 14 april 2023

In de Kanttekening ("de andere k(r)ant") verscheen een artikel waarin Jacob de Jonge ("de linkse broer van Hugo de Jonge") aan het woord komt over de oorlog in Oekraïne. De Jonge is betrokken bij Vredesorganisatie The Hague Peace Projects die dialoogavonden houdt over de oorlog in Oekraïne (zie ook op deze pagina 25 februari, Jan Pronk).

Lees verder

Jakob de Jonge erkent dat Rusland de agressor is in dit conflict. ‘Maar het constateren van dit feit op zichzelf brengt vrede niet dichterbij.’ De Jonge geeft graag aandacht aan wie voor onderhandelingen met Rusland zijn. Het NAVO geluid wordt al voldoende gehoord.

 

Lees hier het artikel in De Kanttekening.

Klap in
Kritiek op Poetin moet, al is dat wel hypokriet... 14 april 2023

Op dinsdag 11 april verscheen er op de Podiumpagina van Trouw een in het oog lopende bijdrage van Rolien Sasse, een van de nieuwe directeuren van Pax, over het besluit van Rusland om in Wit-Rusland tactische kernwapens te plaatsen.

"Een kernwapenwedloop heeft vreselijke gevolgen. Nederland moet daarom afzien van opslag van kernwapens in eigen land."

Lees verder

Lees het hier.

Klap in
Naar een de-escalatie scenario 11 april 2023

Onlangs hield Kees Nieuwerth onder deze titel in de Doopsgezinde Kerk te Den Haag een diepgravende inleiding over de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Alhier te lezen.

Klap in
Henk Baars in: Met het oog op morgen - 2 april 2023 6 april 2023

Op zondagavond laat was op 2 april Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede) te horen in het programma Met het oog op morgen, samen met theoloog des vaderlands Katya Tolstoj. Het gesprek met hen stond in het licht van wat er op maandagavond 3 april op het programma stond in de Nieuwe Kerk te Amsterdam: een debat avond over “Vrede voor Oekraïne?”

Lees verder

Hier te beluisteren, van 18:13-30:10

Klap in
De vijf oorlogen in Oekraine 4 april 2023

Dialoog in onzekere tijden: over oorlogsroes en de vijf oorlogen in Oekraine.
Onder deze titel sprak Jolle Demmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit van Utrecht, op woensdag 29 maart j.l. over de oorlog in Oekraïne bij de presentatie van het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut.

Lees verder

Hoor hier haar voordracht (tussen 6.50 en 24.40).

Klap in
We vernamen het pas onlangs... een opvallend bisschoppelijk woord over vrede 29 maart 2023

Op 22 februari 2023 bood bisdom Haarlem een symposium aan rond Oekraïne: “Van oorlog naar vrede”. Vier sprekers verzorgden deze dag in een ruimte van de bisschoppelijke ambtswoning. Aan het einde sloot Mgr. Dr. J. Hendriks af met een korte reflectie, die we U niet willen onthouden. De Bisschop sprak geheel conform de Sociale Leer van de Katholieke Kerk,
met eigen sterke historische argumenten.

Lees verder

Lees hier wat de bisschop zei.

Klap in
Debatavond Vrede voor Oekraïne? in de Nieuwe Kerk 29 maart 2023

Wat moet er gebeuren om de oorlog in Oekraïne te stoppen? Over die vraag willen we op maandag 3 april met elkaar in gesprek gaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deelnemers zijn Katya Tolstoi (Theoloog des Vaderlands), Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede), Ton van der Kroon (schrijver en publicist) en NRC-journalist Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.

Lees verder
Eugen Drewermann tegen de oorlog 25 maart 2023

Het is al even geleden dat Eugen Drewermann aan de Humboldt universiteit te Berlijn op het congres van de Duitse Vredes-beweging ‘Zonder NAVO leven – ideeën voor vrede’ sprak onder de titel "Rede gegen den Krieg". Het is nog steeds zeer de moeite waard om te horen wat hij te zeggen heeft.

Lees verder

https://youtu.be/7bxvAqiMl1I

Klap in
Laat China bemiddelen... 15 maart 2023

In Trouw verscheen op de podiumpagina een bijdrage van May-May Meijer van PeaceSOS onder de kop "Laat China bemiddelen om verdere escalatie te voorkomen."

Lees verder

Lees hier

Klap in
zaterdag 11 maart blokkade A12 Tegen subsidie fossiele energie 12 maart 2023

Op zaterdag 11 maart was er de klimaatblokkade van de A 12 door Extinction Rebellion.
Onder de actievoerders bevonden zich ook leden van Kerk en Vrede.

Lees verder

Foto's...

Klap in
Rusland wil onderhandelen 12 maart 2023

Al eerder (op 13 januari j.l.) vroegen we aandacht voor een interview in het Duitse blad Emma met een hoge Duitse militair b.d., Erich Vad. Onlangs verscheen er in Emma opnieuw een soortgelijk interview, ditmaal met de gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat. O.a. over het Minsk-II akkoord en over de mislukte onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in maart 2022.

Lees verder

U leest het interview hier.

Klap in
OORLOG OM GRONDSTOFFEN & GOEDE METHODEN VOOR RECHTVAARDIGE VREDE 4 maart 2023

Door de Theologische faculteit van de VU wordt onder deze titel in de komende maanden een serie openbare lezingen gehouden.

Lees verder

Aan deze lezingen wordt meegewerkt door Prof.dr.Fernando Enns, Dr. Andrés Pacheco Lozano, José Antonio Parcha Barruetabeña, Prof. Dr. Michael Eze, Rev.Margarithe Veen en Prof.dr.Ad van der Helm

Format: Hybride (fysiek& zoom)
Locaties: VU / Doopsgezinde gemeenschap van Haarlem, Utrecht, Zaandam
Link: https://www.religionpeacejustice.com/public-lectures
Data: Dinsdag en Donderdag, verschillende tijden

Zie verder

Klap in
Vredesdemonstraties 28 februari 2023

Ter gelegenheid van de eenjarige oorlog in Oekraïne werd er op vele plaatsen gedemonstreerd.

Lees verder

Zoals op de Dam in Amsterdam. Zie hier.
En een artikel in het Noord-Hollands Dagblad e.a.

Maar ook elders.

Henk Baars schrijft:
Zondag deed ik mee aan de demo in Brussel samen met o.a leden van een van de christelijke basisgroepen aldaar. Ik vond de speeches erg goed met name die van een vertegenwoordiger van Sant Egidio die ik in dit gezelschap niet meteen had verwacht. Maar ook die van de vakbeweging die hier meestal goed gemobiliseerd wordt. Voor Brusselse begrippen was de opkomst niet zo groot, maar ik vind bijna 3000 toch helemaal niet slecht!
Hierbij een paar foto’s...

en

Jan Schaake
Net als Henk zocht ik de vredesdemonstratie n.a.v. één jaar Russische invasie in Oekraïne in het buitenland en wel bij de 50 kilometerlange Friedenskette tussen de Westfaalse vredessteden Münster en Osnabrück. Er waren 20.000 deelnemers en dus moesten sommige stukken overspannen worden met spandoeken en linten.
Vanuit Enschede waren we met ons achten waaronder mijn predikant (met stola) en een Syrische vluchteling die ik min of meer begeleid. Zie bijgevoegd document met enkele foto's.

 

Klap in
"Natuurlijk heeft het Westen ook een stem" 27 februari 2023

In Jacobin Nederland (zie ook Actueel 18 februari 2023) verscheen een heel boeiend interview met Wendela de Vries van Stop de oorlog Amsterdam/Stop wapenhandel.

Lees verder

Iedere maandag wordt er gedemonstreerd voor de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13-15, waarbij men het in elk geval eens is over drie leuzen: ‘Stop de oorlog’, ‘Russische troepen weg uit Oekraïne’ en ‘Europa kernwapenvrij’. Zie hier.

Wendela de Vries"Daar kun je natuurlijk nog heel lang over discussiëren. Bijvoorbeeld over de vraag: Russische troepen weg uit heel Oekraïne of terug naar de situatie van vóór 2022? En: waarom alleen Europa kernwapenvrij? Maar als er een oorlog uitbreekt kun je niet maanden wachten tot je het achter de komma eens bent, dan moet je iets doen."

In het interview komt op een rake manier een groot aantal aspecten van de oorlog in Oekraïne ter sprake. Van Oekraïners en Russen tot de geopolitieke verhoudingen (VS, China, Afrika).

Lees het interview hier.

Klap in
Jan Pronk: "De oorlog in Oekraïne raast door" 25 februari 2023

The Hague Peace Projects - "Peace in Ukraïne. Time to talk."

Op vrijdag 17 februari j.l. sprak in Den Haag in een bewogen betoog oud-minister Jan Pronk over de oorlog in Oekraïne. Hij was niet optimistisch, maar beklemtoonde de noodzaak om naast het steunen van Oekraïne diplomatieke stappen te zetten tussen west en oost. Daarbij gaf hij aan hoe dat traject eruit zou kunnen zien.

Lees verder

Zie hier op YouTube een opname van deze avond. Vanaf 7.30min ziet en hoort u Jan Pronk. Vanaf 24.00min Annette Freyberg-Inan, vanaf 40.00min Bastiaan van Apeldoorn en vanaf 56.00 de voorzitter van Kerk en Vrede Henk Baars.

Klap in
Pax Christi International - 1 jaar oorlog Oekraïne 21 februari 2023

Vandaag publiceerde Pax Christi International een verklaring t.g.v. de oorlog in Oekraïne die 24 februari a.s. precies 1 jaar oud is.

Het is een bewogen oproep tot het zoeken en gaan van andere wegen om vrede te bewerkstelligen waar de huidige weg doodloopt, omlijst door citaten van Paus Franciscus, VN secretaris-generaal Gutérrez en vredesactiviste Mairead Maguire .

Lees verder

Lees hier de verklaring.

Klap in
In het Nederlands Dagblad... 21 februari 2023

Onlangs stond er in het Nederlands Dagblad een pittig artikel te lezen o.a. tegen Kerk en Vrede en i.h.b. tegen Bram Grandia van de hand van ds.Klaas Vos.

Er verschenen reacties van Bram Grandia en later van Jannie Nijwening.

 

Lees verder

Bram Grandia kreeg op 20 februari gelegenheid hierop te reageren.

Later reageerde Jannie Nijwening.

Klap in
Links en de oorlog in Oekraïne: zes stellingnames 18 februari 2023

De stroom van lezenswaardige artikelen houdt aan. Juist nu de oorlog in Oekraïne bijna 1 jaar oud is.
Goed om je een gedegen mening te vormen...

 

Lees verder

Zoals enkele dagen geleden in het magazin Jacobin. Overgewaaid vanuit de V.S. verschijnt het nu nog alleen digitaal.

De missie: "Een andere wereld is mogelijk. Zelfs in Nederland.
Jacobin is een socialistisch tijdschrift – een platform voor linkse ideeënstrijd over economie, politiek en cultuur en deel van een grotere internationale familie."

Lees hier het artikel "Links en de oorlog in Oekraïne: zes stellingnames"

Klap in
Een diepteboring naar de rol en het belang van de VS bij de oorlog in Oekraïne 17 februari 2023

Wat is het belang dat de VS hebben bij de voortzetting van de oorlog in Oekraïne?

Lees verder

Daarover gaat het artikel van Jonathan Cook op 13 februari j.l. op de website van antiwar.com

Guido van Leemput maakt daarop attent in de mails die hij dagelijks laat uitgaan.

Lees hier het boeiende en leerzame artikel
Russia-Ukraine War 2.0: First Tanks, Then F16s. Where Does This End?

U kunt zich op de mailings van Guido van Leemput abonneren:
g.vleemput@2ekamer.nl

 

Klap in
Radicale Evangelicals in de VS over de oorlog in Oekraïne 17 februari 2023

Hoe wordt er in links evangelische kringen in Amerika gedacht en geschreven over de oorlog in Oekraïne?

Lees verder

Door leden worden we op het kantoor van Kerk en Vrede geattendeerd op diverse artikelen die hierover vertellen. Uit de kring van de Sojourners, die reeds vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw opkomen voor "faith in action for social justice" en ook voor de weg van de geweldloosheid.

We vermelden hier 2 artikelen:

1. over het pleidooi voor onderhandelingen, niet als verraad maar als een daad van geloof.
2. over het geweldloze protest in Oekraïne tegen de inval in Rusland. Met talloze voorbeelden...

Klap in
Zaterdag 25 februari a.s. Kom naar de Dam in Amsterdam van 14.00 tot 15.00 uur 8 februari 2023

De oorlog in Oekraïne duurt nu al een jaar. Er zouden 40.000 burgers zijn omgekomen en ongeveer 100.000 Oekraïense soldaten en 100.000 Russische soldaten zijn omgekomen of gewond.
De symbolische klok van the Bulletin of Atomic Scientists die aangeeft hoe dicht de mensheid is bij een apocalyps die door de mensheid zelf veroorzaakt is (de doemdagklok) staat nu onder andere door de oorlog in Oekraïne op 90 seconden voor middennacht. Dichterbij middennacht dan ooit...

Lees verder

Lees hier de oproep die ook door Kerk en Vrede wordt gesteund.

En het persbericht op Nieuwwij.

Klap in
Nee betekent nee - tegen de oorlog in Oekraïne 8 februari 2023

Internationale organisaties roepen op tot acties bij de ambassades van Wit-Rusland op 20 februari om te protesteren tegen een mogelijke deelname van Wit-Rusland aan de oorlog in Oekraïne en om gewetensbezwaarden en deserteurs te steunen.

Lees verder

Via de IFOR bereikte ons deze oproep die Kerk en Vrede van harte ondersteunt.

Lees hier de tekst van de oproep.

Klap in
"In een oorlog is alles reddeloos verloren. Alles gaat kapot." 7 februari 2023

Onlangs werd Henk Baars, voorzitter van Kerk en Vrede, geïnterviewd door Kees Versteegh, NRC journalist, voor De Klooster, het blad van de Kloosterkerk in Den Haag. Onderwerp: zijn houding als pacifist.

Lees verder

Hier vindt u het interview.

Op woensdag 22 maart wordt in de Kloosterkerk een gespreksavond gehouden met Henk Baars en Kees Versteegh.

Klap in
Stop het doden in Oekraïne - voor wapenstilstand en onderhandelingen 7 februari 2023

Vredesgroepen in Duitsland, waaronder Church and Peace, roepen op tot actie op verjaardag van Russische aanval op Oekraïne

Lees verder

Lees hier de oproep.

Klap in
Preken over "Hebt uw vijanden lief", één jaar na de inval van Rusland in Oekraïne... 4 februari 2023

Of de duivel ermee speelt... Of is het juist door toedoen van de Eeuwige?

Op zondag 19 februari a.s. staat in het Gemeenschappelijk Leesrooster (dat in vele kerken gevolgd wordt) Matteüs 5:33-48 vermeld. Daar klinken onder meer de veelbesproken woorden van Jezus "Heb je vijanden lief en bid voor wie je vervolgen". En dat aan het begin van een week waarin herdacht wordt dat Rusland vorig jaar op 24 februari Oekraïne binnenviel. Met alle gevolgen van dien, tot op de dag van vandaag.

Lees verder

Eén van de grote voormannen uit de geschiedenis van Kerk en Vrede, Prof.J.(Hannes) de Graaf, schreef in de 50-er jaren een pakkend, inspirerend boekje onder de titel "In gesprek met de Bergrede". Het is voor een luttel bedrag nog 2e hands te verkrijgen (zie: boekwinkeltjes.nl).

Hierin vertelt hij onder meer hoe men in de loop der eeuwen geprobeerd heeft om de radicale, tegendraadse Bergrede (die begint met de zaligsprekingen) buitenspel te zetten. B.v. door te zeggen:

a. de Bergrede geldt niet voor deze wereld, maar alleen voor het Koninkrijk Gods
b. de Bergrede geldt niet voor alle tijden; men moet haar historisch zien
c. de Bergrede geldt niet voor alle mensen
d. de Bergrede geldt niet voor alle levensterreinen.

Al deze pogingen worden door De Graaf afgewezen.

Hoe zal het er op 19 februari a.s. in vele kerken aan toe gaan? Zal opnieuw worden geprobeerd de zeggingskracht van de Bergrede in te perken met allerlei op zich misschien wel diepzinnige, kunstige redeneringen?

Het boekje van Hannes de Graaf kan voorgangers helpen om in deze bewogen tijden op 19 februari de juiste toon te vinden.

Een andere handreiking vindt u hier van de hand van Harry Pals.

Zie ook... (Wie doet dat nou, over Mat.5:39, Bas van den berg)

En... (De andere wang, Bas van den Berg)


Tot slot mogen we verwijzen naar wat op deze pagina (Actueel) op 27 januari te lezen stond n.a.v. de 75-jarige sterfdag van Mahatma Gandhi op 30 januari j.l.

Klap in
Waarom neutrale landen moeten bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne 3 februari 2023

In de Economist van 18 januari j.l. verscheen over deze vraag een artikel van de hand van Jeffrey Sachs. Sachs is van onder meer drie secretarissen-generaal van de VN adviseur geweest, evenals van de laatste Sovjet-president en de eerste Russische president Boris Jeltsin, maar ook van de voormalige president van de onafhankelijke Oekraïne, Koetsjma. Sinds enkele jaren behoort hij tot de adviseurs van paus Franciscus, die hem in 2021 benoemde tot lid van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. Daarnaast is Sachs onder meer directeur van het UN Sustainable Development Solutions Network.

Lees verder

Lees hier zijn artikel in een Nederlandse vertaling.

Voor een interview op YouTube met Jeffrey Sachs over oorzaken, achtergronden en mogelijke oplossingen voor de oorlog in Oekraïne (Engels met Duitse vertaling) zie hier.

 

Klap in
Alleen een akkoord tussen Rusland en de NAVO kan voor duurzame vrede zorgen 3 februari 2023

Onder deze kop schrijven Paul Aarts en Henk Overbeek in de NRC van 2 februari j.l. over het belang van onderhandelingen tussen de NAVO en Rusland. Daarbij wordt ook teruggekeken naar wat in de afgelopen decennia tussen beide machtsblokken gebeurde.

Lees verder

Lees hier het artikel.

Klap in
Opbod rond wapenleveringen biedt geen uitzicht op duurzame vrede 30 januari 2023

Al even geleden (9 december j.l.) verscheen er op deze website een zeer lezenswaardig artikel van Ludo de Brabander onder de titel "Is verzet tegen oorlogspolitiek vals pacifisme?" Afgelopen vrijdag schreef hij voor De Morgen een bijdrage waarin hij ingaat op de mogelijk riskante gevolgen van de levering van Leopard 2-tanks waartoe Duitsland besloot.

Lees verder

Lees hier wat hij schrijft.

Klap in
Oorlog met Poetin is kiezen voor escalatie 27 januari 2023

Artikel van Kerk en Vrede lid Ton Rullmann op de Podiumpagina van Trouw

Lees verder

Lees hier het artikel

Klap in
30 januari a.s. - Gandhi 75 jaar geleden vermoord (vervolg) 27 januari 2023

Al even geleden (op 12 januari) kwam hier aan de orde dat het op maandag 30 januari 75 jaar geleden is dat Gandhi werd vermoord.

Lees verder

Wie daar meer aandacht aan wil geven kan zich laten inspireren door:

Een kerkdienst rond Gandhi van ds.Harmen Jansen
Een artikel van John Dear: ”Gandhi's dagelijkse Schriftlezingen voor de vrede”
Van kleinzoon Rajmohan Gandhi over zijn grootvader (Boodschap van Mahatma Gandhi aan de Aziatische leiders in april 1947, uit: Oneing  Vol.10, No.2)

 

Klap in
Europa voor vrede en solidariteit - Stop de oorlog in Oekraïne! Nationale betoging - Brussel, 26 februari 2023, Noordstation 24 januari 2023

De oorlog in Oekraïne kost te veel levens en zorgt voor onnoemelijk veel schade. Het is de verantwoordelijkheid en de plicht van staten en volkeren om zich in te zetten voor de-escalatie en onderhandelingen te steunen. Voor het Oekraïense volk, maar ook voor de mensheid en de planeet, die onder deze oorlog lijden. De oorlog slokt de politieke aandacht en middelen op die nodig zijn voor een rechtvaardige en duurzame toekomst.

Lees verder

Lees hier de oproep.

Klap in
Oproep aan Oekraïne: "Laat alle aanklachten tegen Vitaly Alekseenko onmiddellijk vallen" 21 januari 2023

In Oekraïne heeft het Hof van Beroep van Ivano-Frankivsk op 16 januari j.l. het beroep verworpen van de 46-jarige christen Vitaly Alekseenko tegen zijn veroordeling voor het weigeren van de oproep voor het leger op gewetensbezwaren.

Lees verder

Lees hier de oproep die ondermeer de IFOR aan Oekraïne heeft gedaan om alle aanklachten tegen Alekseenko te laten vallen.

Klap in
Pleit je voor onderhandelen met Rusland? 21 januari 2023

Een boeiend artikel in de NRC van 18 januari.

Pleit je voor onderhandelen met Rusland? Dan ben je al snel ‘dienstbaar aan Poetin’

Lees verder

Lees het hier.

Klap in
Niet alleen pacifisten 13 januari 2023

Vanuit pacifistische hoek wordt aangedrongen op het starten van onderhandelingen om de oorlog in Oekraine te deescaleren. Maar ook anderen zien het belang daarvan in. Zoals in Trouw van vandaag Rob de Wijk. In het Duitse feministische Magazine Emma staat een interview met ex-brigade generaal Erich Vad, van 2006 tot 2013 politiek-militair adviseur van Angela Merkel...

Lees verder

Lees hier het interview.

En hier de vertaling.

Klap in
30 januari a.s. - Gandhi 75 jaar geleden vermoord 12 januari 2023

"...de man van absolute geweldloosheid als de weg bij uitstek waarmee belangrijke veranderingen kunnen worden afgedwongen, grote sociale tegenstellingen kunnen worden overbrugd, uitbarstingen van geweld kunnen worden gedempt en voorkomen. De grote inspirator van iemand als Martin Luther King en daarmee van grote geweldloze bewegingen voor burgerrechten."

Lees verder

Dit citaat is afkomstig van de website van ds. Harmen Jansen
"theologie, kerk en samenleving"

Lees hier het gehele artikel over Mahatma Gandhi.

Klap in
Onderhandelen moet de oorlog beëindigen 9 januari 2023

Solidariteit met Oekraïne betekent niet het sturen van steeds meer wapens, maar het zoeken naar manieren om het geweld te stoppen.

Wendela de Vries (werkzaam bij Stop Wapenhandel) zet in een uitstekend betoog uiteen waarom het voeren van onderhandelingen daartoe de aangewezen weg is. Europa zou om daartoe te komen een cruciale rol kunnen en moeten spelen.

Lees verder

Hier kunt u haar bijdrage lezen.

Klap in
Oproep tot onderhandelen 4 januari 2023

In de defensie nieuwsbrief van Guido van Leemput (SP-fractiemedewerker Defensie) van vandaag (4 januari) wordt melding gemaakt van een breed gedragen oproep aan de Nederlandse regering om zich in te spannen voor het opgang brengen van onderhandelingen om de zich voortslepende oorlog in Oekraïne te beeindigen.

Lees verder

Hier vindt u de oproep.

 

U kunt zich op de nieuwbrief van Guido van Leemput abonneren met een mailtje aan: g.vleemput@tweedekamer.nl

Klap in
Oproep van de WILPF aan het Europees parlement 28 december 2022

Onlangs deed de WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) een kritische oproep aan het Europees Parlement over de oorlog in Oekraïne en de Europese bemoeienis daarmee. De WILPF is een heel oude vredesorganisatie van en voor vrouwen waarvan de wortels teruggaan naar 1915. Dus nog ouder dan Kerk en Vrede (1924)! Vanuit Nederland was Aletta Jacobs hierbij betrokken. "We address the root causes of violence through a feminist lens".

Lees verder

Lees hier de oproep.

Klap in
Kerstverklaring Russische christenvredesactivisten 28 december 2022

Via de IFOR ontvingen wij een belangwekkende kerstverklaring van Russische christenvredesactivisten over de oorlog in Oekraïne. Die spreekt voor zichzelf.

Lees verder

Hier leest u de verklaring.

Hier wordt de verklaring voorgelezen, u kunt daarbij de Engelse vertaling aanklikken.

Klap in
Drie voor de prijs van drie 21 december 2022

Eergisteren, in Den Haag. Oekraïense kinderen vieren het Sinterklaas/Mikolai feest. Een oecumenisch exeriment waarbij drie tradities samenkomen en de oorlog in Oekraïne even op afstand wordt gezet.

Lees verder

Lees en kijk hier...

Een stukje van Henk Baars.

Klap in
Is verzet tegen oorlogspolitiek vals pacifisme? 9 december 2022

Onder deze titel verscheen op de vredeswebsite vrede.be enige tijd geleden een bijdrage van Ludo de Brabander. Daarin gaat hij uitgebreid in op wat hij de "tweede laag" noemt van de oorlog in Oekraïne, de achtergrond, context, oorzaken, kortom het bredere plaatje van die oorlog. 

Lees verder

Hier vindt u het genoemde artikel dat we van harte in uw aandacht aanbevelen.

Klap in
Toespraak Bram Grandia en verslag Friesch Dagblad symposium Oekraïne 29 november 2022

"De vredesbeweging blijft zoekend in de oorlog in Oekraïne"

Lees verder

Op zaterdag 26 november hield de Linker Wang in Utrecht een symposium over de oorlog in Oekraïne. Daaraan werd ondermeer meegewerkt door Bram Grandia, actief lid van Kerk en Vrede.

Het Friesch Dagblad deed uitgebreid verslag van deze bijeenkomst onder bovenstaande krantenkop.

Lees hier het verslag.

En ook de toespraak van Bram Grandia.

Klap in
Oproep tot een VN resolutie over vredesonderhandelingen voor Oekraïne 29 november 2022

Kerk en Vrede ondertekende in de persoon van voorzitter Henk Baars onlangs een oproep aan de president van Mexico om een resolutie in te dienen in de VN voor vredesonderhandelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

De oproep is ondertekend door een wereldwijde kring van vertegenwoordigers van vredesorganisaties.

Hier leest u de oproep.

Klap in
Vierjaarlijkse vergadering van IFOR in Juba (Zuid-Soedan) 23 november 2022

Vanuit het bestuur van Kerk en Vrede waren Henk Baars en Geesje Werkman vorige week (14-20 november) online betrokken bij de vierjaarlijkse vergadering van de IFOR die dit keer gehouden werd in Juba (Zuid-Soedan).

Zie bijgaand het verslag waarover iemand schrijft: "Belangwekkend, vooral de aandacht voor Afrika. Bijzonder ook dat de leiding van IFOR in de komende periode bestaat uit een Palestijn, een Congolees en een Française...."

Lees verder

Lees hier het verslag

Klap in
Margot Käßmann "Waarom ik ook in 2022 pacifiste gebleven ben". 16 november 2022

In het Magazin van Forum Ziviler Friedensdienst (04/22) staat een bijdrage van de hand van de Duitse theologe Margot Kässmann, voormalig voorzitter van de Evangelische Kirche in Duitsland.

Het draagt een uitdagende titel: "Warum ich auch 2022
Pazifistin geblieben bin"

Lees verder

Lees hier wat zij schrijft.

Klap in

Nieuws

Vredesbeurs 23 september 2023 in Den Haag

Op zaterdag 23 september werd er in Den Haag in de Paleiskerk achter het Noordeinde een druk bezochte en geslaagde vredesbeurs gehouden. Een initiatief gedragen door verschillende organisaties: Apostolisch Genootschap, Haagse Quakers, Haagse Dominicus, Haagse Ekklesia, Haagse Doopsgezinde Gemeente en ook door Kerk en Vrede.

Lees verder
Maar niet alleen in de grote stad… (zie hierboven)

“Het is een kleurrijk tafereel donderdagmiddag 21 september in Drachten op de Internationale Dag van de Vrede.”

Zo stond onlangs in het Friesch Dagblad te lezen. Onderdeel van het programma voor de vredesweek was de Fredeskuier naar de Rk kerk en de PKN in het teken van de Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede van de Raad van Kerken.

 

Lees verder
TOESPRAAK HENK BAARS VAN KERK EN VREDE BIJ STOP DE OORLOG AMSTERDAM 24 September 2023

Wie werkelijk vrede wil, laat niets onbeproefd om de mogelijkheden van leefbare compromissen te verkennen. Stop die oorlog en praat met je vijand. Dat zei voorzitter Henk Baars van Kerk en Vrede, de oudste vredesorganisatie in Nederland die volgend jaar 100 jaar bestaat. Hij sprak op 24 september tijdens de maandelijkse vredesactie op het Spui van Stop de Oorlog Amsterdam.

Lees verder

Agenda

24 oktober 2023 Dinsdag 24 oktober 2023 vredesprotest Spui Amsterdam 18-19h

Op 24 februari 2022 vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.

Lees verder
29 oktober 2023 Werken aan vrede - bij alle geweld

Op zondagmiddag 29 oktober a.s., 40 jaar na de grote kernwapendemonstratie in Den Haag, organiseren drie vredesorganisaties een gesprek over de oorlog in Oekraïne en de rol van de vredesbeweging.

Plaats: de Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
van 14.30-16.30 uur. Zaal open om 14.00 uur.

Lees verder