Wat u niet lezen kon (of mocht…) Het komt regelmatig voor dat ingezonden artikelen die kritisch van toon zijn als het gaat om het Nederlandse (c.q. westerse) beleid inzake de oorlog in Oekraïne, door een van de grote landelijke kranten niet worden geplaatst. Dat gebeurt al dan niet met redenen omkleed. Het laten horen van een kritisch tegengeluid lijkt steeds lastiger te worden, terwijl het hierbij toch gaat om het belang van een vrije meningsuiting. Op de pagina Actueel hebben wij in de afgelopen tijd meer dan eens dergelijke artikelen geplaatst. In diverse gevallen waren en zijn die de moeite van het lezen meer dan waard. Op deze website zal in het vervolg aan deze bijdragen een vast forum worden geboden. Daarbij zal er i.o.m. de auteur telkens bekeken worden of er ook ruimte gegeven kan worden aan de afwijzende reactie van de betreffende krant. Bij dit alles is het uitgangspunt dat de aangeboden artikelen min of meer sporen met de visie en de opstelling van Kerk en Vrede. Lees verder
Klap in

Kan Oekraïne zijn oorlog met Rusland winnen?

Op 21 oktober schreef Trouw een redactioneel commentaar onder de titel "Zelensky verdient beter dan scepsis". Daarin wordt gesproken over de vraag hoe Oekraïne de oorlog met Rusland kan winnen. Een van onze leden schreef een ingezonden brief die helaas niet werd geplaatst. Lees verder

 

Zo luidde de brief:

Geen overwinning, maar vrede
Het commentaar in Trouw van 21 oktober verlangt naar de overwinning van Oekraine op Rusland. Gelooft de redactie echt dat die mogelijk is? Het aantal Oekraiense strijders raakt op, de motivatie onder de bevolking idem. De redactie vergeet dat ook Zelensky niet meer in een overwinning gelooft: hij wil aansluiting bij de NAVO en krachtiger wapens om Rusland te dwingen tot een voor Oekraine voordeliger vrede. Hij wil dus  onderhandelingen vanuit een positie van kracht. Beter is het nu een  wapenstilstand te sluiten en te zoeken naar een weg om tot zinvolle onderhandelingen te komen, richting vrede. Dat scheelt heel veel doden.

Harry Pals Noordwijk

Klap in

Wilders een pacifist? N.a.v. de open brief van Kerk en Vrede "Wij missen de stem van de kerken"

Onlangs verscheen er een open brief van Kerk en Vrede aan de kerken rond de oorlog in Oekraïne. Henk Baars werd geïnterviewd in Trouw. Goed ten Berge reageerde daarop (Trouw, 24 juli j.l.). Kerk en Vrede voelde zich in die reactie van Ten Berge onrecht aangedaan en stuurde een ingezonden artikel voor de Podiumpagina aan Trouw. Hierin gaat het om de achtergrond van de open brief, maar ook over wat Gied ten Berge zegt als hij het pacifisme van Kerk en Vrede in één adem noemt met het "populistisch pacifisme" van Geert Wilders. Helaas vond dit artikel geen genade in de ogen van de redactie van de podiumpagina. Leonie Breebaart schrijft: "We begijpen dat de discussie nog niet helemaal is uitgewoed. En wellicht kan die ook later weer in ons krant opgepakt worden. Op dit moment vinden we dat er in onze krant genoeg kanten van de zaak belicht zijn, om de lezers zelf te laten beoordelen wat zij vinden. Daarom gaan we nu niet op uw aanbod in, wellicht, nogmaals, als zich een nieuwe aanleiding voordoet." Lees verder

 

Het podiumartikel dat werd ingezonden:

Waarom een open brief aan de kerken?

Kort geleden liet Kerk en Vrede inzake de oorlog in Oekraïne een open brief uitgaan getiteld ”Wij missen de stem van de kerken”. Naar aanleiding daarvan werd onze voorzitter Henk Baars door Trouw geïnterviewd. Gied ten Berge reageerde op 24 juli j.l. op de podiumpagina met “Het is niet je ‘christenplicht’ om met Poetin te praten”. De kerk zou juist de stem van de opposanten van Poetin moeten steunen.

Laat ik duidelijk zijn: ook Kerk en Vrede heeft de oplossing niet. In onze kring beseft men heel goed dat de oorlog van 2022 door Poetin is begonnen. Al heeft de NAVO met de uitbreiding tot de grenzen van Rusland (ondanks de belofte dat dit niet zou gebeuren) een dubieuze rol gespeeld en Poetin bewust uitgedaagd. Binnen Kerk en Vrede realiseert men zich bovendien dat waar zij ervoor pleit de weg van onderhandelingen te gaan het onzeker is of dat ook een begaanbare weg zal zijn.

Waarom desondanks toch een open brief met een appel aan de kerken om in de huidige situatie een tegenstem te laten horen? Een tegenstem tegen alle nadruk op versterking van onze defensie en tegen het alom beklemtonen van het belang van militarisering van onze samenleving als hét antwoord op de oorlog die in Oekraïne woedt?

Daar zijn ten diepste twee redenen voor:

De identiteit van de kerk
De eerste reden om de kerken aan te spreken hangt samen met de eigen identiteit van de kerk. De kerk dankt haar bestaan aan de weg die Jezus is gegaan. Dat was een weg van liefdevolle geweldloosheid. Daar klopt het hart van het evangelie. De kerk van de eerste eeuwen heeft daar als het ging om oorlog en vrede meer weet van gehad dan later vaak het geval was. Die diepe verworteling geeft ruimte en scherpte voor vragen die anders niet of te weinig gesteld worden en voor een tegenstem die erom vraagt gehoord te worden. In de hoop dat wegen die onbegaanbaar lijken onverwacht nieuwe perspectieven kunnen openen.

Uitzichtloos en uiterst riskant
De tweede reden is dat die tegenstem des urgenter is omdat de huidige weg van escalatie op escalatie volstrekt uitzichtloos is, dood en vernietiging zaait, grote gevolgen met zich meebrengt op de langere termijn, en bovendien het risico heeft uit te lopen op een kernoorlog met onvoorstelbare gevolgen. Het verbaast ons telkens weer dat deze volstrekte uitzichtloosheid nauwelijks aandacht krijgt. Hoe kan deze escalatie tot werkelijke vrede leiden?

Om deze twee redenen verscheen de open brief aan de kerken. Met haar appel bevindt Kerk en Vrede zich overigens in het gezelschap van paus Franciscus en ook van vredesorganisaties als Pax Christi International.

Tot slot, dat Gied ten Berge het pacifisme van Kerk en Vrede in één adem noemt met het ‘populistisch pacifisme’ van Wilders is uiterst pijnlijk en zeer ten onrechte. Wilders is geen pacifist, en ver verwijderd van het streven naar een wereld van vrede en recht waar Kerk en Vrede voor staat.

Namens Kerk en Vrede
Piet Vliegenthart
stafmedewerker

 

Hier vind u het podiumartikel dat eerder wel werd geplaatst van Gied ten Berge.

Klap in

Geen alternatieven

Al in 2022, aan het begin van de oorlog in Oekraïne, schreef Robert Koster een opiniestuk en stuurde dat naar de NRC.... Lees verder

De redactie van de NRC plaatste het stuk na enig heen en weer niet. 

Lees hier "Drie misverstanden"

Hoe verliep het contact met de redactie van de NRC? Dat leest u hier.

Klap in

N.a.v. Media falen - Tijdgeest Trouw zaterdag 29 juni

In Tijdgeest, de zaterdagse bijlage van Trouw stond op 29 juni een prima stuk van Lidija Zelovic over de volgzaamheid van de Nederlandse pers over de oorlog in Oekraïne. Zie https://archive.ph/yuC1Q. Daarbij een vraag van de redactie: ‘Wat vindt u van de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne?’ Reacties van max. 150 woorden waren welkom. Lees verder

 

Greetje Witte-Rang schrijft ons:

Kleinzielig en vals

Ik reageerde, met een stuk van (inclusief kop en ondertekening) 155 woorden. Het staat hieronder.

Inderdaad, 5 woorden te lang.

In de Tijdgeest van 6 juli verschenen, zoals Trouw dat gewoon is, vier reacties, om en om kritisch en positief over het artikel. Ook mijn artikel.
Nou ja, mijn artikel? Op drie essentiële punten (en daarnaast enkele kleinere punten) paste de redactie mijn artikel aan, waardoor de kritische boodschap van mijn reactie goeddeels verloren ging. Zie de onderstreepte zinnen in mijn oorspronkelijke tekst:

1. Ik verwees naar de kritische kant van de vredesbeweging die niet gehoord wordt (ter onderscheiding van PAX die over de oorlog in Oekraïne de overheid volgt); Trouw maakt daarvan ‘de kritische vredesbeweging’ waarmee die nuance verloren ging.
2. De zin dat in de media ook belangrijke vragen niet aan bod komen (zoals de vraag wat ‘winnen’ in deze oorlog betekent) en dus ook niet besproken worden, liet Trouw weg. Daarmee kan de lezer niet meer beoordelen waar ik aan denk als het gaat over ‘eenzijdige en gebrekkige berichtgeving’.
3. In mijn laatste zin noemde ik expliciet Trouw als onderdeel van die eenzijdige en gebrekkige pers; dat liet de redactie toch maar liever weg.

Mijn stuk was inderdaad 5 woorden te lang.
De reactie ná die van mij, dus een reactie die zware kritiek levert op Zelovic, bedroeg echter 164 woorden. Dat mijn artikel 5 woorden te lang was, kan dus niet de reden geweest zijn dat de redactie mijn artikel danig aanpaste en daarmee verminkte.

Ik kan niet anders dan concluderen dat Trouw buitengewoon grote moeite blijft houden met kritische berichten over de oorlog in Oekraïne, zelfs zodanig dat zij reacties van haar lezers daaraan aanpast.

Greetje Witte-Rang

 

Dit is wat ik schreef; de onderstreepte woorden liet de redactie weg.

Afwijkende boodschap niet welkom

Ondanks de dramatische boodschap was het artikel van Lidija Zelovic een verademing. De berichtgeving in Nederland over de oorlog in Oekraïne is inderdaad eenzijdig en gebrekkig. Vertegenwoordigers van afwijkende analyses krijgen het woord niet. Ingezonden stukken vanuit de kritische kant van de vredesbeweging worden zelden opgenomen. Kerk en Vrede plaatst daarom zelf kritische stukken uit diverse bronnen op de website en begon onlangs ook een rubriek ‘Wat u niet lezen kon (of mocht)’ met de geweigerde teksten en (soms) de argumentatie van de weigering. Zelfs – toch relevante – vragen als: ‘Wat betekent “winnen” in deze oorlog?’ mogen niet gesteld worden, en worden dus ook niet bereflecteerd. Bewapening moét, onderhandelen mag niet. Dus: steeds meer doden en  vernietiging, en dus groeiende vijandschap. Kritische vragen bij het Westerse beleid en een pleidooi voor een Europa waarin Oekraïners én Russen zich veilig voelen, zijn in de pers, óók in Trouw, niet gewenst.

Greetje Witte-Rang

Zwolle

Klap in

Zelenski is wel degelijk corrupt

In Trouw van 15 mei j.l. stond een artikel onder de titel: "Hoe de Russen uw brein proberen te koloniseren". Daarin wordt verteld hoe het verzinsel dat Zelenska, de vrouw van Zelenska, voor 1,1 miljoen euro juwelen kocht in een uitgekiende strategie van desinformatie aan geloofwaardigheid wint. Zo zou ons brein worden gekoloniseerd. Rob van Stek reageerde daarop met een ingezonden brief aan Trouw die helaas niet werd geplaatst, onder de titel "Zelenski is wel degelijk corrupt". Lees verder

Zelenski is wel degelijk corrupt

Het Kremlin heeft al een deel van ons brein gekoloniseerd als we geloven dat de verhalen over de corruptie van Zelenski en zijn familie vast niet helemaal uit de lucht komen vallen, zo besluit het artikel over Russische desinformatie (Trouw 15 mei).
Zijn we dan helemaal vergeten dat Zelenski voorkomt in de Pandora Papers? Hij bezat een netwerk van offshorebedrijven in Cyprus, Belize en de Maagdeneilanden, met onder meer voor tientallen miljoenen aan vastgoed in het centrum van London. Vlak voor hij tot president werd gekozen, heeft hij die belangen overgedragen aan vrienden, en liet hij het dividend overmaken aan zijn echtgenote.
Het is een ongemakkelijke waarheid dat Oekraïene net zo'n corrupte oligarchenstaat is als Rusland. Het zou goed zijn als Trouw ook over Oekraïene kritisch bericht.

Rob van Stek
Utrecht

Noot voor de redactie:

Hier leest u meer over Zelenski en de Pandora Papers:

https://platformraam.nl/dossiers/oekraine/1945-pandora-papers-schaden-zelenski-maar-blazen-hem-niet-omver

https://www.volkskrant.nl/economie/mag-zelenski-nog-herinnerd-worden-aan-de-pandora-papers~b5c0f6b9/

https://www.theguardian.com/news/2021/oct/03/revealed-anti-oligarch-ukrainian-president-offshore-connections-volodymyr-zelenskiy

 

Klap in

Sluit je aan bij Willem de Haan

Op 8 april schreef Peet den Hartig een Ingezonden naar Trouw n.a.v. het interview met Willem de Haan op zaterdag 6 april. Aan de Opinie-redactie van TROUW Zuidlaren, maandag 8 april 2024. L. S.! Graag zag ik onderstaande reactie op het Trouw-interview met Willem de Haan van za. 6 april geplaatst bijv. in de rubriek Lezers reacties resp. de opinierubriek. Het is een hartekreet van mij als hoogbejaarde. Ik vind het namelijk — als het niet te dramatisch klinkt — van levensbelang, dat de visie van Willem de Haan gehoord/gelezen en aangevuld wordt. Bij voorbaat dank! Met vriendelijke groet, (psychol. drs) Peet den Hartog (1935), rustend klinisch & poliklinisch psycholoog Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord/Lentis te Zuidlaren en Groningen reserve eerste luitenant geneeskundige troepen infanterie; sinds 1981 (via beroep op Wet Gewetensbezwaarde Militaire Dienst) erkend dienstweigeraar. Domineeskamp 5 9471 BG Zuidlaren E Lees verder

Alhier het Ingezonden van Peet den Hartog

Sluit je aan bij Willem de Haan!

Het prettig leesbare Trouw-interview met Willem de Haan dd. zaterdag 6 april onderschrijf ik als 88-jarige van harte. Ik ben namelijk van vóór de oorlog (W.O. II) en strijd tegen het faciliteren van een mogelijke W.O. III. Zelf heb ik als medisch psycholoog “postuum” in 1981 als "dienstplichtig eerste luitenant geneeskundige troepen der infanterie" van de Nederlandse Staat erkenning verkregen via mijn beroep op de Wet G.M.D. (gewetensbezwaren militaire dienst). Eigenlijk heb ik veel te laat bezwaar gekregen op bijbelse gronden. Daarom stuurde ik vlak na het begin van de oorlog mbt Oekraïne in 2022 een Ingezonden aan Trouw (met verwijzing naar Huub Oosterhuis’ "Lied tegen de 3e wereldoorlog") om te dé-escaleren in plaats van te escaleren. Dit werd helaas niet geplaatst. Later kon ik mij goed vinden in een groot artikel van (emeritus ds) Bram Grandia als vm. hoofdbestuurder van de vereniging Kerk en Vrede. Zijn gegronde argumentatie haalde gelukkig wel de kolommen van Trouw.

Graag roep ik bij dezen alle dienstweigeraars (en hun sympathisanten) op om van zich te laten horen: er bestaat ook zoiets als schuldig zwijgen! Oorlog is immers misdadig, hoe “oprecht defensief” bedoeld ook. "Oorlog is zonde” schreef Trouws oud-hoofdredacteur Bruins Slot destijds al in zijn zaterdagse column! Organisaties als de PKN durven zich niet echt uit te spreken.Maar bidden zonder werken is m.i. zinloos: vloeken in de kerk. Wapenhandel moet actief bestreden worden. Alleen wapenstilstand en onderhandelingen van “gelijkwaardige” partijen bieden soulaas. Denk aan Gorbatsjow en Reagan inzake vermindering atoombewapening. Maar individuele christen-pacifisten zouden deze geestelijke wapenspreuk tot de hunne moeten maken! En zich harmonieus mengen met andersgelovenden en niet-(christelijk)gelovende pacifisten.
Kort samenvattend: Sluit je aan bij Willem de Haan!

drs Peet den Hartog (Den Helder 1935) Zuidlaren, lid Kerk en Vrede

Klap in

“Oekraïene-oorlog is wel degelijk geopolitiek”

Onlangs (op 6 maart, zie pagina Actueel) verscheen er in Trouw op de podiumpagina een artikel van Jolle Demmers, “Oorlogskoorts in Europa”. Enkele dagen daarna reageerde Hubert Smeets daarop (“Angst voor Rusland overdreven? Hoe blind kun je zijn?”). Dat vormde voor Rob van Stek (oud-buitenlandredacteur bij dagblad Het Vrije Volk) aanleiding tot het sturen van een artikel onder de kop: “Oekraïene-oorlog is wel degelijk geopolitiek” Lees verder

Het artikel kunt u hier lezen.

En hier kunt u lezen hoe dat afliep...
Een boeiende communicatie tussen Rob van Stek en de redactie van de podiumpagina.

Klap in

75 jaar NAVO - Terug bij af?

N.a.v. het 75 jarig bestaan van de NAVO (4 april) schreef Kerk en Vrede lid Bram Grandia al even geleden een ingezonden artikel naar Trouw. Helaas werd het niet geplaatst. Lees verder

 

Bram Grandia ontving van Trouw dit bericht:

"Geachte Bram Grandia,

Dank voor het opinieartikel dat u hebt aangeboden.
Het aanbod is zo groot dat we selectief moeten zijn.
Uw bijdrage is daarbij helaas afgevallen.

met vriendelijke groet,

Opinieredactie Trouw"

Lees hier het ingezonden artikel.

Klap in

Naar aanleiding van een column van Rob de Wijk in Trouw “Alles doet denken aan de Koude oorlog“

Op 15 maart j.l. schreef Rob de Wijk een column in Trouw onder de titel ”Alles doet denken aan de Koude oorlog”. Daarin verwees Rob de Wijk naar de situatie rond de 2e wereldoorlog en trok hij een parallel tussen NSB-ers toen en pacifisten nu. Bram Grandia wilde daarop reageren met een Ingezonden maar informeerde eerst bij Trouw of dat wel een kans op plaatsing zou hebben. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. Lees verder

Hier vindt u de column van Rob de Wijk.

 

Hier vindt u de correspondentie tussen Bram Grandia en Trouw.

Klap in

Nieuws

Plan voor een einde aan de Oekraine-oorlog?

Van Guido van Leemput (hier kun je je abonneren op zijn mailings) kregen we de link door naar een boeiend artikel op antiwar.com "It’s Time to Find a Way To End the War in Ukraine" van de hand van Tim Snider.

In dit artikel wordt geconcludeerd dat de oorlog verloren is en dat het tijd is voor een geloofwaardige exit-strategie, waarbij Putin en Zelensky en Biden/Rutte kunnen zeggen dat ze 'gewonnen' hebben. Wat heeft dat niet gekost aan talloze slachtoffers en aan een onvoorstelbare vernietiging van vele steden en dorpen?

Lees verder
Opgepoetste verhalen over onze oorlogsdeelname

De ‘strategische communicatie’ van de Nederlandse staat over gewapende conflicten is propaganda met een andere naam, stelt Jip van Dort in zijn boek Operatie Oppoets dat 7 november verschijnt.

Lees verder
Zing het gebed van de moeders

"HET GEBED VAN DE MOEDERS"
Dit is de titel van het inspirerende lied van Yael Deckelbaum dat 4000 Palestijnse en Israëlische vrouwen zongen tijdens een vrouwenmars voor vrede in het Midden Oosten op 19 oktober 2016. Het lied wordt nog steeds over de hele wereld gezongen.
Iedere woensdagochtend van 11:30-11:45 wordt het refrein van dit lied gezongen onder het bollendak bij station Utrecht Centraal.
Het is de wens dat dit refrein over de hele wereld door blijft klinken tot er overal vrede is.
Voel je van harte uitgenodigd om mee te zingen.

 

Gelezen in de Loesje scheurkalender 2024 "Zet een komma achter je standpunt":

                   Alternatieven voor oorlog
      Het tegen de ander hun moeder gaan zeggen

Lees verder

Agenda

24 november 2024 donderdag 24 november vredesprotest Spui Amsterdam 18-19h

Op 24 februari 2022, 2 jaar en 9 maanden geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.

Lees verder