Iets met vredesvlaggen...
Midden 2022 verhuisde Yosé Höhne Sparborth naar Heemstede, waar haar kloostergemeenschap woont bij het verzorgingshuis Bosbeek dat ooit door deze zusters werd gesticht. Vredesweek 2022 werd met groot enthousiasme bij het oorspronkelijke landhuis een grote vredesvlag uitgehangen.
Inmiddels werd, op initiatief van de tuinman, een grote vlaggenmast geplaatst op hun terrein, maar dan wel vlak langs de Glipper Dreef.
Op 4 mei hadden de zusters samen met alle medewerkers een bezinning op wat vrede betekent. Daarna gingen allen die goed konden lopen mee naar die mast. Om 16.00 uur precies werd een grote vredesvlag halfstok gehangen, met ruim 20 aanwezigen. Op 5 mei werd om 7.00 uur in de ochtend de vlag in top gehangen. Daar laat de wind hem nu regelmatig voluit waaien. Hij is goed te zien door automobilisten die langsrijden; zowel zij die vanuit Bennebroek komen, als zij die vanuit Heemstede komen. Met regelmaat meldt een medewerkster van het verzorgingshuis dat ze trots zijn op die vlag.
- o -
Is dit misschien iets? Iets met de vredesvlag. Voor in een kerkdienst bijvoorbeeld.
Of in uw dorp of stad, aan huizen, kerken en andere gebouwen. Kleine en/of grote vlaggen.
Je zou de mensen kunnen oproepen om een vredesvlag te kopen. Dan bied je zgn 'handelingsperspectief': je doet tenminste iets, hoe klein ook.
Zelf uitsteken bij verschillende zinvolle gelegenheden.
Cadeau doen: een gift waarover nagedacht is; altijd beter dan die fles wijn die iemand waar je niks voor kunt verzinnen toch wel krijgt.
Je maakt een statement.
Twee varianten.
(1)De gebruikelijke: korte uitleg en aanbeveling om na afloop bij een tafeltje een vlag te kopen: €16 voor een kleine en €55 voor een grote vlag.
(2) Spectaculairder is: de hele kerkruimte behangen met 20-50 vlaggen. Je vraagt de mensen daar foto's van te maken en te versturen via hun mobieltjes...(die daarna weer uit moeten; evt las je een moment later in, waarop evt reacties gemeld kunnen worden) Kijk nou eens wat een kerk!
Mensen wordt gevraagd ze zo veel mogelijk mee naar huis te nemen, maar wel eerst afrekenen.... :-)
Kerk en Vrede adviseert graag als dat nodig mocht zijn.
Zie ook op deze site de 'instructie' bij de Vredesvlag.
Stuur ons uw foto's voor onze vlaggengalerij.
Op 8 oktober bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Enkele dagen eerder, op 5 oktober, wordt dit jubileum gevierd. Zie de flyer. Titel van deze dag: "Zingen tegen de bierkaai."
Ter gelegenheid van dit jubileum schreef Andries Govaart een vredeslied "Die dag zal komen". Frans Bullens tekende voor de muziek daarbij. Voor de éénstemmige melodie, en voor een meerstemmige zetting en voor de begeleiding incl. accoorden.
In september is dit het vredeslied van de maand. Op de jubileumdag van 5 oktober zal het uitgebreid aandacht krijgen. Hanna Rijken is dan present met het Vocaal Theologen Ensemble.
Lees verderVan 14 tot 22 september is het de jaarlijkse vredesweek:
SAMEN VOOR VREDE. NU!
In diverse plaatsen wordt daar aandacht aangegeven, zoals in
Muiden/Muiderberg op zondag 15 (kerkdienst) en dinsdag 17 september (over actuele en lastige vragen met Bram Grandia):
Samen voor vrede, nu!
Oegstgeest op 17 september: Samen voor vrede
Waarden en dilemma's in tijden van oorlog
met Henk Baars (Kerk en Vrede) en Cinta Depond (Pax)
in Dorpscentrum, Lijtweg 8, Oegstgeest
Aanvang: 20.00 uur
Lochem op 18 september: Wat is vrede in deze tijd?
Lezing door Bram Grandia tijdens de Vredesweek
Woensdag 18 september, 14.30 uur in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10, Lochem
Arnhem: een volledig programma door de gehele vredesweek heen, diverse gebedsdiensten, bijeenkomsten en een vredeswandeling.
Beverwijk: Vrede tot (w)elke prijs??? ZONDAG 22 SEPTEMBER 2024 om 14 00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Meerstraat 62, Beverwijk
m.m.v. Bram Grandia en Jarek Kubacki.
De Werkgroep Inclusieve Veiligheid organiseerde op 14 september in de Johanneskerk te Amersfoort een bijeenkomst waarin het projectdocument "Veiligheid opnieuw doordenken" werd gepresenteerd. Het is de vertaling, beter gezegd: bewerking en actualisering van het Duitse "Sicherheit neu denken". Centraal staat hierbij de notie van de "inclusieve veiligheid": je bent pas veilig als ook de ander zich veilig weet.
Kees Nieuwerth gaf een inleiding op dit boek, gevolgd door 3 sprekers die inhoudelijk reageerden: Ineke Bakker (ex-algemeen secretaris RvK), Jan Juffermans (de Kleine aarde en Ecologische Voetafdruk) en Martijntje Smits (Vierde Golf).
Ook was aanwezig een vertegenwoordiger van Sicherheit Neu Denken - van de Duitse beweging.
Tegen de 100 mensen maakten deze levendige en bijzondere bijeenkomst mee en verheugden zich samen met de werkgroep Inclusieve Veiligheid over het verschijnen van dit boek dat zoveel te bieden heeft.
Lees verderOp 24 februari 2022, 2 jaar en 7 maanden geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.
Lees verderOp 8 oktober a.s. bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Geen jubileum om te vieren. Maar wel om te gedenken en nieuwe inspiratie op te doen.
Op zaterdag 5 oktober komen we bij elkaar in Utrecht voor een dag van verdieping in zang, creativiteit en beweging. Nader bericht volgt.
Noteer deze datum!
Download hier de folder.
Lees verder