MIDDELEN
De werkgroep tracht haar doel, zoveel mogelijk in samenwerking met kerken en verwante instellingen, te bereiken door onder meer:
* reflectie op en studie van actuele voorbeelden van oorlogspropaganda;
* onderzoek naar en ontwikkeling van het idee en de praktijk van vredeskerk en vredesgemeente;
* het onder kritiek stellen van de gedachte van de ‘rechtvaardige oorlog’;
* het publiceren van resultaten van reflectie en onderzoek in het blad van Kerk en Vrede, andere bladen en in eigen uitgaven;
* deelname aan en het initiëren van kerkelijke, interreligieuze en maatschappelijke discussies op het terrein van oorlog en vrede.
WERKWIJZE
De Theologische Werkgroep heeft ervoor gekozen om vijf maal per jaar een lange vergadering te houden (3-4 uur) in het centrum van het land, om het mogelijk te maken intensief met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast vindt incidenteel overleg in kleinere werkgroepjes plaats. We overwegen voor specifieke taken tussen de vergaderingen door kort online te vergaderen.
Regelmatig nodigen we in onze vergaderingen deskundigen van buiten uit om ons bij ons werk te ondersteunen.
DOELGROEPEN:
De doelgroepen zijn het brede publiek in Nederland in het algemeen en de kerken en hun lidmaten in het bijzonder. Daarbij probeert de Theologische Werkgroep zich ook te richten op kerkelijke en religieuze groepen die thans nog niet tot de achterban van Kerk en Vrede gerekend kunnen worden.
SAMENSTELLING VAN DE WERKGROEP
De Theologische Werkgroep kent op dit moment leden afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Quakers en 2of3bijEEN.
Wij verwelkomen graag nieuwe leden en staan open voor mensen van uiteenlopende achtergrond die mee willen werken aan bovenstaande doelstelling, middelen en activiteiten.
Momenteel zijn de leden: Harry Pals (voorzitter), Greetje Witte-Rang (secretaris), Henk van Andel, Héleen Broekema, Bram Grandia, Yosé Höhne Sparborth, Harky Klinefelter, Kees Nieuwerth (corresponderend lid), Piet Vliegenthart en Paul v.d. Waal.
Ook in 2025 gaat Stop de Oorlog Amsterdam door met vredesacties tegen de oorlog in Oekraine.
De eerste keer is vrijdag 24 januari om 18.00 uur op het Spui tegenover het Lieverdje.
Het is dan 2 jaar en 11 maanden geleden dat het Russische leger illegaal Oekraïne binnenviel.
Met sprekers, dichters en muziek protesteren we wederom tegen het voortduren van bloedige oorlogen en pleiten we voor een wapenstilstand, diplomatie en onderhandelingen.
In het zojuist verschenen nummer van het Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis verscheen een recensie van het jubileumboek t.g.v. 100 jaar Kerk en Vrede dat enkele manden geleden werd gepubliceerd: Pacifisme in tijden oorlog.
Lees verderJolle Demmers, hoogleraar Conflict Studies aan de Universiteit Utrecht, schreef onlangs een opiniestuk voor het Financiëel Dagblad over de als vanzelfsprekend voorgestelde militarisering van onze samenleving.
Aan het slot schrijft zij: "We zien (...) hoe oorlog onze levens binnensluipt. Wij worden als vanzelf deelgenoot van de verhalen en instituties die oorlog acceptabel en noodzakelijk maken. Alleen door ons daarvan bewust te worden, kunnen we ons hiertoe verhouden. Er is weinig erger dan oorlog."
Lees verderOok in 2025 gaat Stop de Oorlog Amsterdam door met vredesacties tegen de oorlog in Oekraine.
Stop Wapenhandel presenteert: Vrijmarkt voor oorlogswapens
Hoe de wapenindustrie de exportcontrole ondermijnt en wat we er tegen
kunnen doen. Met onder meer Andrew Feinstein, directeur van Shadow World Investigations.
di 28 jan 2025, 20.00h
Studio Pakhuis de Zwijger, op locatie Piet Heinkade Amsterdam, toegang
gratis.