Theologische werkgroep

DOEL De Theologische Werkgroep van Kerk en Vrede wil via het doordenken van vragen die liggen op het raakvlak van politiek en theologie bijdragen aan een geloofwaardig vredesgetuigenis door de kerken. Hierbij vullen we theologie ideologie-kritisch in, en dan met name tegen de ideologie van het ‘goede’ (rechtvaardige) geweld. Lees verder

 

MIDDELEN
De werkgroep tracht haar doel, zoveel mogelijk in samenwerking met kerken en verwante instellingen, te bereiken door onder meer:
* reflectie op en studie van actuele voorbeelden van oorlogspropaganda;
* onderzoek naar en ontwikkeling van het idee en de praktijk van vredeskerk en vredesgemeente;
* het onder kritiek stellen van de gedachte van de ‘rechtvaardige oorlog’;
* het publiceren van resultaten van reflectie en onderzoek in het blad van Kerk en Vrede, andere bladen en in eigen uitgaven;
* deelname aan en het initiëren van kerkelijke, interreligieuze en maatschappelijke discussies op het terrein van oorlog en vrede.


WERKWIJZE
De Theologische Werkgroep heeft ervoor gekozen om vijf maal per jaar een lange vergadering te houden (3-4 uur) in het centrum van het land, om het mogelijk te maken intensief met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast vindt incidenteel overleg in kleinere werkgroepjes plaats. We overwegen voor specifieke taken tussen de vergaderingen door kort online te vergaderen.
Regelmatig nodigen we in onze vergaderingen deskundigen van buiten uit om ons bij ons werk te ondersteunen.


DOELGROEPEN:
De doelgroepen zijn het brede publiek in Nederland in het algemeen en de kerken en hun lidmaten in het bijzonder. Daarbij probeert de Theologische Werkgroep zich ook te richten op kerkelijke en religieuze groepen die thans nog niet tot de achterban van Kerk en Vrede gerekend kunnen worden.


SAMENSTELLING VAN DE WERKGROEP
De Theologische Werkgroep kent op dit moment leden afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Quakers en 2of3bijEEN.
Wij verwelkomen graag nieuwe leden en staan open voor mensen van uiteenlopende achtergrond die mee willen werken aan bovenstaande doelstelling, middelen en activiteiten.


Momenteel zijn de leden: Harry Pals (voorzitter), Greetje Witte-Rang (secretaris), Henk van Andel, Héleen Broekema, Bram Grandia, Yosé Höhne Sparborth, Harky Klinefelter, Kees Nieuwerth (corresponderend lid), Piet Vliegenthart en Paul v.d. Waal.

Klap in

Nieuws

Sicherheit Neu Denken – vertaald, geactualiseerd en bewerkt voor Nederland - presentatie: 14 september

De Werkgroep Inclusieve Veiligheid organiseert tijdens de Vredesweek 2024 een bijeenkomst waar het projectdocument "Veiligheid opnieuw doordenken" zal worden gepresenteerd.

Lees verder
De oorlog die al lang beëindigd had kunnen worden

Al eerder plaatsten we berichten over het feit dat er in 2022 al snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vredesbesprekingen op gang kwamen tussen Oekraïne en Rusland en hoe die m.n. door toedoen van de V.S. en Engeland voortijdig werden afgebroken.

Op vrede.be ("Ontwapenen om te ontwikkelen") werd onlangs geschreven over het onderzoek van politicoloog Samuel Charap en historicus Sergueï Radchenko:

"Terwijl alle actoren in de Oekraïne-oorlog zich al lang hebben ingeschreven in de logica van militaire escalatie, had deze oorlog relatief snel in de kiem gesmoord kunnen worden. Dat blijkt uit gedetailleerd onderzoek van politicoloog Samuel Charap en historicus Sergueï Radchenko die tal van documenten konden inkijken, waaronder ontwerpovereenkomsten van beide partijen. In de eerste weken na de Russische invasie van 24 februari 2022 -een zware schending van het internationaal recht- waren er al intense diplomatieke inspanningen om de situatie te ontmijnen en tot een staakt-het-vuren en een breder vredesakkoord te komen. De onderhandelingen tussen Moskou, Kiev en een aantal andere actoren kwamen heel dicht bij een overeenkomst om de oorlog te beëindigen, maar in mei 2024 sprongen de gesprekken af."

 

Lees verder
Pax: over proces tegen levering F35 onderdelen aan Israël e.a.

Onlangs ontvingen we een uitgebreid bericht van Rolien Sasse, directeur van Pax. Het gaat over diverse thema's. Te beginnen over het proces tegen levering van F35 onderdelen door Nederland aan Israël en verder ondermeer over het belang van diplomatie en over de vredesweek die op 14 september begint met als thema "Samen voor VREDE. NU!"

Lees verder

Agenda

14 september 2024 14 september Presentatie "Veiligheid opnieuw doordenken"

Van 10-16 uur in de Johanneskerk te Amersfoort

Aanmelden via info@samenveilig.earth

Lees verder
5 oktober 2024 100 jaar Kerk en Vrede

Op 8 oktober a.s. bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Geen jubileum om te vieren. Maar wel om te gedenken en nieuwe inspiratie op te doen.

Op zaterdag 5 oktober komen we bij elkaar in Utrecht voor een dag van verdieping in zang, creativiteit en beweging. Nader bericht volgt.

Noteer deze datum!

Download hier de folder.

Lees verder