MIDDELEN
De werkgroep tracht haar doel, zoveel mogelijk in samenwerking met kerken en verwante instellingen, te bereiken door onder meer:
* reflectie op en studie van actuele voorbeelden van oorlogspropaganda;
* onderzoek naar en ontwikkeling van het idee en de praktijk van vredeskerk en vredesgemeente;
* het onder kritiek stellen van de gedachte van de ‘rechtvaardige oorlog’;
* het publiceren van resultaten van reflectie en onderzoek in het blad van Kerk en Vrede, andere bladen en in eigen uitgaven;
* deelname aan en het initiëren van kerkelijke, interreligieuze en maatschappelijke discussies op het terrein van oorlog en vrede.
WERKWIJZE
De Theologische Werkgroep heeft ervoor gekozen om vijf maal per jaar een lange vergadering te houden (3-4 uur) in het centrum van het land, om het mogelijk te maken intensief met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast vindt incidenteel overleg in kleinere werkgroepjes plaats. We overwegen voor specifieke taken tussen de vergaderingen door kort online te vergaderen.
Regelmatig nodigen we in onze vergaderingen deskundigen van buiten uit om ons bij ons werk te ondersteunen.
DOELGROEPEN:
De doelgroepen zijn het brede publiek in Nederland in het algemeen en de kerken en hun lidmaten in het bijzonder. Daarbij probeert de Theologische Werkgroep zich ook te richten op kerkelijke en religieuze groepen die thans nog niet tot de achterban van Kerk en Vrede gerekend kunnen worden.
SAMENSTELLING VAN DE WERKGROEP
De Theologische Werkgroep kent op dit moment leden afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Quakers en 2of3bijEEN.
Wij verwelkomen graag nieuwe leden en staan open voor mensen van uiteenlopende achtergrond die mee willen werken aan bovenstaande doelstelling, middelen en activiteiten.
Momenteel zijn de leden: Harry Pals (voorzitter), Greetje Witte-Rang (secretaris), Henk van Andel, Héleen Broekema, Bram Grandia, Yosé Höhne Sparborth, Harky Klinefelter, Kees Nieuwerth (corresponderend lid), Piet Vliegenthart en Paul v.d. Waal.
Van Guido van Leemput (hier kun je je abonneren op zijn mailings) kregen we de link door naar een boeiend artikel op antiwar.com "It’s Time to Find a Way To End the War in Ukraine" van de hand van Tim Snider.
In dit artikel wordt geconcludeerd dat de oorlog verloren is en dat het tijd is voor een geloofwaardige exit-strategie, waarbij Putin en Zelensky en Biden/Rutte kunnen zeggen dat ze 'gewonnen' hebben. Wat heeft dat niet gekost aan talloze slachtoffers en aan een onvoorstelbare vernietiging van vele steden en dorpen?
Lees verderDe ‘strategische communicatie’ van de Nederlandse staat over gewapende conflicten is propaganda met een andere naam, stelt Jip van Dort in zijn boek Operatie Oppoets dat 7 november verschijnt.
Lees verder"HET GEBED VAN DE MOEDERS"
Dit is de titel van het inspirerende lied van Yael Deckelbaum dat 4000 Palestijnse en Israëlische vrouwen zongen tijdens een vrouwenmars voor vrede in het Midden Oosten op 19 oktober 2016. Het lied wordt nog steeds over de hele wereld gezongen.
Iedere woensdagochtend van 11:30-11:45 wordt het refrein van dit lied gezongen onder het bollendak bij station Utrecht Centraal.
Het is de wens dat dit refrein over de hele wereld door blijft klinken tot er overal vrede is.
Voel je van harte uitgenodigd om mee te zingen.
Gelezen in de Loesje scheurkalender 2024 "Zet een komma achter je standpunt":
Alternatieven voor oorlog
Het tegen de ander hun moeder gaan zeggen
Op 24 februari 2022, 2 jaar en 9 maanden geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.
Lees verder