Theologische Werkgroep

DOEL
De Theologische Werkgroep van Kerk en Vrede wil via het doordenken van vragen die liggen op het raakvlak van politiek en theologie bijdragen aan een geloofwaardig vredesgetuigenis door de kerken.
Hierbij vullen we theologie ideologie-kritisch in, en dan met name tegen de ideologie van het ‘goede’ (rechtvaardige) geweld.

MIDDELEN
De werkgroep tracht haar doel, zoveel mogelijk in samenwerking met kerken en verwante instellingen, te bereiken door onder meer:
* reflectie op en studie van actuele voorbeelden van oorlogspropaganda;
* onderzoek naar en ontwikkeling van het idee en de praktijk van vredeskerk en vredesgemeente;
* het onder kritiek stellen van de gedachte van de ‘rechtvaardige oorlog’;
* het publiceren van resultaten van reflectie en onderzoek in het blad van Kerk en Vrede, andere bladen en in eigen uitgaven;
* deelname aan en het initiëren van kerkelijke, interreligieuze en maatschappelijke discussies op het terrein van oorlog en vrede.

WERKWIJZE
De Theologische Werkgroep heeft ervoor gekozen om vijf maal per jaar een lange vergadering te houden (3-4 uur) in het centrum van het land, om het mogelijk te maken intensief met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast vindt incidenteel overleg in kleinere werkgroepjes plaats. We overwegen voor specifieke taken tussen de vergaderingen door kort online te vergaderen.
Regelmatig nodigen we in onze vergaderingen deskundigen van buiten uit om ons bij ons werk te ondersteunen.

DOELGROEPEN:
De doelgroepen zijn het brede publiek in Nederland in het algemeen en de kerken en hun lidmaten in het bijzonder. Daarbij probeert de Theologische Werkgroep zich ook te richten op kerkelijke en religieuze groepen die thans nog niet tot de achterban van Kerk en Vrede gerekend kunnen worden.

SAMENSTELLING VAN DE WERKGROEP
De Theologische Werkgroep kent op dit moment leden afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Quakers en 2of3bijEEN.
Wij verwelkomen graag nieuwe leden en staan open voor mensen van uiteenlopende achtergrond die mee willen werken aan bovenstaande doelstelling, middelen en activiteiten.

Momenteel zijn de leden: Harry Pals (voorzitter), Greetje Witte-Rang (secretaris), Henk van Andel, Héleen Broekema, Bram Grandia, Yosé Höhne Sparborth, Harky Klinefelter, Kees Nieuwerth (corresponderend lid), Piet Vliegenthart en Paul v.d. Waal.

==================================================================================

Nieuws

WAT WETEN WE ECHT OVER DE OORLOG IN OEKRAINE?

Op donderdag 22 juni organiseert ‘Onkruit vergaat niet’ een gespreksavond over de oorlog in Oekraïne in de Thiemeloods in Nijmegen.

Veel mensen, zeker ook mensen met een links kloppend hart, zijn in verwarring. Rusland pleegde een ongekende daad van agressie door buurland Oekraïne binnen te vallen, de Westerse steun aan Oekraïne lijkt logisch, maar de strijd kost vele tienduizenden doden en ongekend leed en verwoesting. En waar is het einde van deze oorlog? Waar is de uitgang naar vrede?

Lees verder
Guido van Leemput in de ALV van Kerk en Vrede

Op maandag 5 juni hield Kerk en Vrede haar Algemene Ledenvegadering.

Als spreker over de oorlog in Oekraïne was Guido van Leempunt uitgenodigd.

 

Lees verder
Iedere 24e van de maand...

De vredesprotesten van Stop de Oorlog Amsterdam worden vanaf nu elke 24ste van de maand gehouden op het Spui.

Lees verder

Agenda

22 juni 2023 Wat weten we echt over de oorlog in Oekraïne?

Op donderdag 22 juni organiseert ‘Onkruit vergaat niet’ een gespreksavond over de oorlog in Oekraïne in de Thiemeloods in Nijmegen.

 

Lees verder
24 juni 2023 Zaterdag 24 juni vredesprotest Spui Amsterdam 18-19h

Op 24 februari 2022 vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet.

Lees verder
25 september 2023 Vredesweek 2023

Noteer alvast de vredesweek in 2023: 16-24 september

Lees verder