Met een enorm Korenfestival hebben we een zekere wending in ons optreden naar buiten gemarkeerd.
Kerk en Vrede uitte zich tot nu toe vooral verbaal. In woord en schrift; boeken, brochures, discussies.
Nu beseften we dat zingen een goed aanvullend middel zou zijn om mee naar buiten te komen.
De vrede te binnen zingen!
Om op adem te blijven.
Om mee onderweg te zijn.
Om onze droom te laten horen.
Om elkaar aan te herkennen.
2 juni 2014
HET VREDESLIED
Op de pelgrimstocht van gerechtigheid en vrede, maar dan zingend!
Kerk en Vrede richt zich met dit project op de kerk die zich deel weet van de Vredesbeweging van God. Wereldwijd. Niet in de laatste plaats als aanmoediging en uitdaging.
We haken graag in op de 'Pelgrimage van gerechtigheid en Vrede' waartoe de 10e Assemblee van de Wereldraad van Kerken opgeroepen heeft in 2013. Daarbij moet alles overdacht worden wat kan leiden tot een Rechtvaardige Vrede. 'Zingend voortgaan' is de stijl die daarbij past.
We haken tegelijk in op het verschijnen van het 'Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk' (2013).
Kerk en Vrede heeft sinds jaar en dag materiaal geleverd voor de eredienst. Qua traditie met een zekere nadruk op verkondiging. Nu dan 'Het Vredeslied'.
HET AANBOD NADER OMSCHREVEN
We willen in den lande 10 evenementen beleggen waarin uitgaande van het zingen van vredesliederen uit het Liedboek 2013 vredesthema's aan de orde komen in en buiten kerkelijke gemeenten en parochies.
DOELGROEPEN:
gemeenteleden en anderen, die van zingen houden. De nadruk ligt op het zingen van een aantal liederen, waar een paar opmerkingen bij gehouden worden.
​Mensen die uitgaand van vredesliederen de thematiek van oorlog en vrede willen verkennen/ uitdiepen. Dan ligt de combinatie met een spreker/inleider voor de hand. Het lied/ zingen is inleidend bedoeld.
Toerusting Predikanten en andere werkers in de kerk.
Op termijn willen we een variant ontwikkelen waarmee we op Bevrijdingsfestivals 5 Mei een aanbod kunnen doen.
INDELING NAAR FORMAT.
Een liturgische bijeenkomst. Zangdienst.
Een avondvullend programma van algemene aard.
Een onderdeel van een grotere bijeenkomst. Bv als er thema's van de Rechtvaardige Vrede aan de orde zijn: Vrede met de markt;
vrede tussen de volken; vrede in de gemeenschap; vrede met de natuur.Een 'workshop'. Bv om speciaal stuk in te studeren.
Een symposium rond een bredere thema.
GELEGENHEDEN:
1 januari 2014
WAAR WE AL WAREN
Met kleine en grote manifestaties zijn we sinds een paar jaar het land in met Songs of Peace. Hier wat gegevens. Het kwam als het ware natuulijk voort uit het initiatief dat we op ons jubileum in 2009 hadden genomen: De uitgave van onze bundel Vredesliederen: "En alle angst voorbij".
2010
24 september Grote kerk Gorinchem (Esther – een dagboek – 1942) Vredesweek 2010. We haakten aan bij een tentoonstelling die daar toen liep in het museum. Daarin stond een dagboek centraal van wat je de "Gorcumse Anne Frank" mag noemen.Naast liederen uit onze bundel "En alle angst voorbij" zong een koor olv Leo Lommers andere vredesliederen. Sopraan.... trad op Daardoor heen lazen twee scholieren teksten uit genoemd dagboek. Geweldige uitvoering van orgelwerk Jehan Alain
2 mei De Morgenster Papendrecht (Verhalen rond 4/5 mei) Daar is het bijna een traditie dat de eerste zondagmiddag viering van Mei het motto "Songs of peace" mee krijgt. Met volop medewerking van Kerk en Vrede leden.
2011
21 september Oud-Beijerland Openhof (Chagall, Visioenen van Vrede)
Lijn naar Internationale dag van de Vrede 21 September. Koor van Leo Lommers er weer bij. Maar ook werd de thematiek Oorlog en Vrede aangedragen in de toelichting op de schilderijen. De Open Hof. Raad van Kerken en comite 4,5 Mei was erbij betrokken.
1 mei De Morgenster Papendrecht (Oorlogsverhalen uit plaatselijke kranten van die tijd; medewerking van Papendrechts, Museum)
30 oktober Hoedekenskerke (Liturgische setting)
2012
6 mei De Morgenster Papendrecht (Teksten van vredesactivist Günther Anders)
22 september St. Josephkerk Zeist (liturgische setting)
2013
5 mei De Morgenster Papendrecht (Liturgische setting)
21 juni De Dom Utrecht (Groots korenfestival. Vrede van Utrecht 300 jaar. )
11 december Ontmoetingskerk Open huis Dordrecht (Kerst en vredeslied)
2014
3 mei Petruskapel Dordrecht (Vredeslied)
23 september De Achthoek Scherpenzeel (Vredeslied)
2016
20 september Hofkerk Oldenzaal.
Op 8 oktober bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Enkele dagen eerder, op 5 oktober, wordt dit jubileum gevierd. Zie de flyer. Titel van deze dag: "Zingen tegen de bierkaai."
Ter gelegenheid van dit jubileum schreef Andries Govaart een vredeslied "Die dag zal komen". Frans Bullens tekende voor de muziek daarbij. Voor de éénstemmige melodie, en voor een meerstemmige zetting en voor de begeleiding incl. accoorden.
In september is dit het vredeslied van de maand. Op de jubileumdag van 5 oktober zal het uitgebreid aandacht krijgen. Hanna Rijken is dan present met het Vocaal Theologen Ensemble.
Lees verderVan 14 tot 22 september is het de jaarlijkse vredesweek:
SAMEN VOOR VREDE. NU!
In diverse plaatsen wordt daar aandacht aangegeven, zoals in
Muiden/Muiderberg op zondag 15 (kerkdienst) en dinsdag 17 september (over actuele en lastige vragen met Bram Grandia):
Samen voor vrede, nu!
Oegstgeest op 17 september: Samen voor vrede
Waarden en dilemma's in tijden van oorlog
met Henk Baars (Kerk en Vrede) en Cinta Depond (Pax)
in Dorpscentrum, Lijtweg 8, Oegstgeest
Aanvang: 20.00 uur
Lochem op 18 september: Wat is vrede in deze tijd?
Lezing door Bram Grandia tijdens de Vredesweek
Woensdag 18 september, 14.30 uur in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10, Lochem
Arnhem: een volledig programma door de gehele vredesweek heen, diverse gebedsdiensten, bijeenkomsten en een vredeswandeling.
Beverwijk: Vrede tot (w)elke prijs??? ZONDAG 22 SEPTEMBER 2024 om 14 00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Meerstraat 62, Beverwijk
m.m.v. Bram Grandia en Jarek Kubacki.
De Werkgroep Inclusieve Veiligheid organiseerde op 14 september in de Johanneskerk te Amersfoort een bijeenkomst waarin het projectdocument "Veiligheid opnieuw doordenken" werd gepresenteerd. Het is de vertaling, beter gezegd: bewerking en actualisering van het Duitse "Sicherheit neu denken". Centraal staat hierbij de notie van de "inclusieve veiligheid": je bent pas veilig als ook de ander zich veilig weet.
Kees Nieuwerth gaf een inleiding op dit boek, gevolgd door 3 sprekers die inhoudelijk reageerden: Ineke Bakker (ex-algemeen secretaris RvK), Jan Juffermans (de Kleine aarde en Ecologische Voetafdruk) en Martijntje Smits (Vierde Golf).
Ook was aanwezig een vertegenwoordiger van Sicherheit Neu Denken - van de Duitse beweging.
Tegen de 100 mensen maakten deze levendige en bijzondere bijeenkomst mee en verheugden zich samen met de werkgroep Inclusieve Veiligheid over het verschijnen van dit boek dat zoveel te bieden heeft.
Lees verderOp 24 februari 2022, 2 jaar en 7 maanden geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.
Lees verderOp 8 oktober a.s. bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Geen jubileum om te vieren. Maar wel om te gedenken en nieuwe inspiratie op te doen.
Op zaterdag 5 oktober komen we bij elkaar in Utrecht voor een dag van verdieping in zang, creativiteit en beweging. Nader bericht volgt.
Noteer deze datum!
Download hier de folder.
Lees verder