De vredesbeweging algemeen
Kerk en Vrede is lid van IFOR dat al meer dan 100-jarig bestaat, en o.a. directe lijnen heeft naar de VN.
Campagne tegen de wapenhandel Zij houden zeer nauwkeurig bij hoe het staat met (de toename) van wapens in onze wereld.
Platform Duurzame en Solidaire Economie
Platform Vrouwen & Duurzame Vrede
Alhier meer informatie
Bijgepraat over actuele zaken word je bijvoorbeeld op blog Troepenbewegingen.
Vredessite: beschikt ook over een mailinglist. De site geeft nieuwsbenchten uit buitenlandse kranten die niet in de Nederlandse media worden aangetroffen en veelal een ander beeld geven.
Een vredesmuseum op het internet, met veel inhoudelijk materiaal.
De vreedzame school. Een programma dat leerkrachten en leerlingen helpt om te leren omgaan met conflictbeheersing in de klas en op het schoolplein. Ook worden workshops voor ouders verzorgd. (link werkt niet)
United Civilians for Peace (UCP) zet zich in voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van bijv. het Israëlisch-Palestijnse conflict conform het Internationale recht.
De wereld van de religieuze vredesbeweging
Een aantal Nederlandse kerken richtte PAX op.
Kerk en Vrede hoort bij het Europese Church and Peace netwerk, van Europese vredeskerken, congregaties, IFOR-afdelingen en individuen die zich inzetten voor vredestheologie en vredesgetuigenis van de kerken.
Stichting Vrienden van Sabeel Nederland
De World Alliance for Christian Communication is een samenwerkingsverband van een groot aantal kerkelijke en aan kerken gelieerde organisaties.
Over vredesgemeente: Netwerkdak. 180 werkplekken in het land voor buurtbewoners en mensen in kwetsbare wijken en stadsdelen. In de projecten werken 100 theologisch en agogische geschoolde medewerkers en duizenden vrijwilligers aan ontmoeting, zingeving. geestelijke zorg en presentie.
Kritisch Onderzoek
Transnational Foundation for Peace & Future Research Lund, Zweden TFF
Onafhankelijke denktank. Wereldwijd netwerk voor vrede met geweldloze mdidelen. Expertise, engelstalig, op
Nonviolence
Reconciliation & forgiveness
Media, war and peace
World order & governance
Nuclear abolition
Culture, values, theories
Pro-Peace inspiration
Een ander onafhankelijke bron voor/van onderzoeksjounalistiek: Counterpunch
VDAMOK onderzoek en documentatie op het gebied van militarisme, legers en inlichtingendiensten, kernwapens en dienstweigeren:
Inter Press Service is een in de Derde Wereld opgericht en wereldwijd werkend persbureau dat beoogt stem te geven aan de stemmenlozen.
Universiteit van Berkeley geeft veel informatie over oorlogspropaganda en oorlogsfilms.
Op 8 oktober bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Enkele dagen eerder, op 5 oktober, wordt dit jubileum gevierd. Zie de flyer. Titel van deze dag: "Zingen tegen de bierkaai."
Ter gelegenheid van dit jubileum schreef Andries Govaart een vredeslied "Die dag zal komen". Frans Bullens tekende voor de muziek daarbij. Voor de éénstemmige melodie, en voor een meerstemmige zetting en voor de begeleiding incl. accoorden.
In september is dit het vredeslied van de maand. Op de jubileumdag van 5 oktober zal het uitgebreid aandacht krijgen. Hanna Rijken is dan present met het Vocaal Theologen Ensemble.
Lees verderVan 14 tot 22 september is het de jaarlijkse vredesweek:
SAMEN VOOR VREDE. NU!
In diverse plaatsen wordt daar aandacht aangegeven, zoals in
Muiden/Muiderberg op zondag 15 (kerkdienst) en dinsdag 17 september (over actuele en lastige vragen met Bram Grandia):
Samen voor vrede, nu!
Oegstgeest op 17 september: Samen voor vrede
Waarden en dilemma's in tijden van oorlog
met Henk Baars (Kerk en Vrede) en Cinta Depond (Pax)
in Dorpscentrum, Lijtweg 8, Oegstgeest
Aanvang: 20.00 uur
Lochem op 18 september: Wat is vrede in deze tijd?
Lezing door Bram Grandia tijdens de Vredesweek
Woensdag 18 september, 14.30 uur in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10, Lochem
Arnhem: een volledig programma door de gehele vredesweek heen, diverse gebedsdiensten, bijeenkomsten en een vredeswandeling.
Beverwijk: Vrede tot (w)elke prijs??? ZONDAG 22 SEPTEMBER 2024 om 14 00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Meerstraat 62, Beverwijk
m.m.v. Bram Grandia en Jarek Kubacki.
De Werkgroep Inclusieve Veiligheid organiseerde op 14 september in de Johanneskerk te Amersfoort een bijeenkomst waarin het projectdocument "Veiligheid opnieuw doordenken" werd gepresenteerd. Het is de vertaling, beter gezegd: bewerking en actualisering van het Duitse "Sicherheit neu denken". Centraal staat hierbij de notie van de "inclusieve veiligheid": je bent pas veilig als ook de ander zich veilig weet.
Kees Nieuwerth gaf een inleiding op dit boek, gevolgd door 3 sprekers die inhoudelijk reageerden: Ineke Bakker (ex-algemeen secretaris RvK), Jan Juffermans (de Kleine aarde en Ecologische Voetafdruk) en Martijntje Smits (Vierde Golf).
Ook was aanwezig een vertegenwoordiger van Sicherheit Neu Denken - van de Duitse beweging.
Tegen de 100 mensen maakten deze levendige en bijzondere bijeenkomst mee en verheugden zich samen met de werkgroep Inclusieve Veiligheid over het verschijnen van dit boek dat zoveel te bieden heeft.
Lees verderOp 24 februari 2022, 2 jaar en 7 maanden geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.
Lees verderOp 8 oktober a.s. bestaat Kerk en Vrede 100 jaar. Geen jubileum om te vieren. Maar wel om te gedenken en nieuwe inspiratie op te doen.
Op zaterdag 5 oktober komen we bij elkaar in Utrecht voor een dag van verdieping in zang, creativiteit en beweging. Nader bericht volgt.
Noteer deze datum!
Download hier de folder.
Lees verder