Archief

Onder de pagina "Ter inspiratie"  bevindt zich ook deze subpagina "Archief", voor documenten van langer geleden. In onze ogen heeft dat iets van een " nalatenschap" en geeft dit een indruk van de " footprint" die Kerk en Vrede achter laat. Deze subpagina zal gaandeweg worden ingevuld.

Het archief Kerk en Vrede

Op de weg naar ons 100-jarig jubileum staat ook iets over ons archief. Als je zo oud wordt bouw je zoiets natuurlijk op. Hier een artikel waarin Greetje Witte - Rang informeert over het archief als zodanig. Lees verder

 

Bij Het Utrechts Archief (HUA) aan de Numankade in Utrecht staat het archief van Kerk en Vrede tot het jaar 2000, ruim 20 meter in totaal. In 1986 droeg Kerk en Vrede het archief over de periode 1924 tot 1982 over en in 2010 het archief van 1983 tot 2000. De twee archieven zijn samengevoegd, geordend en beschreven en er is nog materiaal aan
toegevoegd tot ongeveer 2012.

In de inventaris (https://hetutrechtsarchief.nl, zoekterm:
‘vereniging Kerk en Vrede’ en dan klikken op het icoontje van de inventaris) valt te lezen wat er zoal te vinden is in het archief. Ook de publicaties van Kerk en Vrede zijn erin opgenomen.

In de bibliotheek van HUA zijn ook boeken van enkele centrale figuren van Kerk en Vrede opgenomen.

Wie het archief wil raadplegen, is welkom aan de Numankade en kan
op de website van HUA vinden hoe dat werkt. Op een klein aantal stukken (betreffende de begeleiding van gewetensbezwaarden militaire dienst) zit een beperking in de openbaarheid, dat wil zeggen dat toestemming van het bestuur van Kerk en Vrede nodig is om deze stukken te mogen bekijken.

20 meter aan archiefdozen lijkt veel, maar voor een organisatie die in 1924 is opgericht, is dat niet zo gek. Het had bovendien heel veel meer moeten zijn. Aan het begin van de oorlog vernietigde de secretaris van Kerk en Vrede uit veiligheidsoverwegingen het bestuursarchief en de ledenlijsten. Bestuursstukken, verslagen van andere bijeenkomsten en correspondentie van vóór 1945 ontbreken dan ook. Wel zijn, waarschijnlijk doordat na de oorlog leden hun persoonlijke archieven afstonden aan Kerk en Vrede, verschillende verspreide stukken uit die periode bewaard gebleven, zoals rondzendbrieven die het bestuur tijdens de oorlog op grote schaal verspreidde nadat het blad door de bezetter verboden was en de vereniging geliquideerd. Bovendien zijn alle jaargangen van het blad vanaf de oprichting bewaard gebleven. Daarnaast is veel terug te vinden in de archieven van belangrijke leden van Kerk en Vrede, zoals in het archief van ds. J.B.Th.Hugenholtz (bewaard bij het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam), die vanaf de oprichting tot 1946 secretaris was.

Een bijzondere gebeurtenis deed zich in 2009 voor. Toen droeg de archivaris van de PKN een aantal archiefmappen over die zij kreeg van het Nationaal Archief, dat ze vanuit Moskou ontvangen had. In de oorlog nam de bezetter de stukken mee naar Berlijn en na de oorlog nam het Russische leger deze gestolen archieven vervolgens mee naar Moskou. Het betrof stukken van de afdeling Den Haag van Kerk en Vrede, één van de, destijds vele, plaatselijke afdelingen. De in het Russisch gestelde teksten die in Moskou aan het archief zijn toegevoegd (waarschijnlijk korte beschrijvingen van de inhoud) zijn als curiositeit in het archief behouden.

Greetje Witte-Rang

Klap in

Nieuws

Laat je verrassen... De Nieuwsbrief van Church and Peace (2025-1) ...

Teveel om op te noemen. Wat er aan de orde komt in de Nieuwsbrief van Church and Peace, de Europese Vredesorganisatie waar ook Kerk en Vrede zich mee verbinden weet.

Over een lied van Wolf Biermann, geschreven in een zeer woelige tijd, dat opnieuw tot spreken komt: “Do not let your heart become hardened
in these hard times...”

Over rechtvaardige vrede in Oekraïne...

En over geweldloze alternatieven voor oorlog...

Vrede in Afrika...

En nog veel meer, zoals over allerlei initiatieven en acties, wereldwijd. Ook ons eigen projekt "Veiligheid Opnieuw Doordenken" wordt daarbij genoemd.

Kortom, genoeg om je door te laten inspireren en te beseffen dat we in Nederland, als het om de inzet voor de vrede gaat niet op een eiland leven.

Lees verder
Its time for a just Peace – doe mee...

We schreven al eerder over de Joods-Palestijnse vredesorganisatie Standing Together.
Nu ontvangen we een bericht over Its time for a just Peace.

"In mei hebben we jouw steun nodig om te laten zien dat er een internationale stem is voor een rechtvaardige vrede in Israël-Palestina. We organiseren acties in meer dan 20 steden over de hele wereld in solidariteit met de People's Peace Conference in Jeruzalem.”

"It's Time is een ongekende coalitie van 60 Israëlische vredes- en maatschappelijke organisaties, die Joodse en Palestijnse leiders, leden en partners verenigt, die samenwerken om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict door middel van een politiek akkoord dat de rechten van beide volken op zelfbeschikking, gelijkheid en een vrije en veilige toekomst garandeert. Ondanks aanhoudend verdriet en geweld is deze coalitie samengekomen om het Israëlische vredeskamp om te vormen tot een samenhangende en krachtige kracht voor verandering, die in staat is om invloedrijke, gecoördineerde actie te ondernemen om een rechtvaardige vrede voor beide volken veilig te stellen. Onze coalitie weet dat eindeloze oorlog, militaire controle en geweld niet in het belang zijn van de overgrote meerderheid van de mensen die in dit land wonen. Samen zullen we erin slagen een realiteit te creëren waarin alle mensen in het land vrij en veilig kunnen leven.”

 

Lees verder
Paasboodschap van Daoud Nassar (Tent of Nations): een revolutie van liefde

Hoe is het nu met de Tent of Nations?

Zie Nieuwsuur (4 minuten).

En lees dan de paasboodschap van Daoud Nassar...

Lees verder

Agenda

21 juni 2025 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag

Een groep organisaties en activisten, verenigd in de Tegentopcoalitie voor Vrede en Rechtvaardigheid, organiseert op 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag. In het weekend voorafgaand aan de NAVO-top wil de coalitie een tegengeluid laten horen.

Ook Kerk en Vrede doet hieraan mee.

Lees verder