Archief

Onder de pagina "Ter inspiratie"  bevindt zich ook deze subpagina "Archief", voor documenten van langer geleden. In onze ogen heeft dat iets van een " nalatenschap" en geeft dit een indruk van de " footprint" die Kerk en Vrede achter laat. Deze subpagina zal gaandeweg worden ingevuld.

Het archief Kerk en Vrede

Op de weg naar ons 100-jarig jubileum staat ook iets over ons archief. Als je zo oud wordt bouw je zoiets natuurlijk op. Hier een artikel waarin Greetje Witte - Rang informeert over het archief als zodanig. Lees verder

 

Bij Het Utrechts Archief (HUA) aan de Numankade in Utrecht staat het archief van Kerk en Vrede tot het jaar 2000, ruim 20 meter in totaal. In 1986 droeg Kerk en Vrede het archief over de periode 1924 tot 1982 over en in 2010 het archief van 1983 tot 2000. De twee archieven zijn samengevoegd, geordend en beschreven en er is nog materiaal aan
toegevoegd tot ongeveer 2012.

In de inventaris (https://hetutrechtsarchief.nl, zoekterm:
‘vereniging Kerk en Vrede’ en dan klikken op het icoontje van de inventaris) valt te lezen wat er zoal te vinden is in het archief. Ook de publicaties van Kerk en Vrede zijn erin opgenomen.

In de bibliotheek van HUA zijn ook boeken van enkele centrale figuren van Kerk en Vrede opgenomen.

Wie het archief wil raadplegen, is welkom aan de Numankade en kan
op de website van HUA vinden hoe dat werkt. Op een klein aantal stukken (betreffende de begeleiding van gewetensbezwaarden militaire dienst) zit een beperking in de openbaarheid, dat wil zeggen dat toestemming van het bestuur van Kerk en Vrede nodig is om deze stukken te mogen bekijken.

20 meter aan archiefdozen lijkt veel, maar voor een organisatie die in 1924 is opgericht, is dat niet zo gek. Het had bovendien heel veel meer moeten zijn. Aan het begin van de oorlog vernietigde de secretaris van Kerk en Vrede uit veiligheidsoverwegingen het bestuursarchief en de ledenlijsten. Bestuursstukken, verslagen van andere bijeenkomsten en correspondentie van vóór 1945 ontbreken dan ook. Wel zijn, waarschijnlijk doordat na de oorlog leden hun persoonlijke archieven afstonden aan Kerk en Vrede, verschillende verspreide stukken uit die periode bewaard gebleven, zoals rondzendbrieven die het bestuur tijdens de oorlog op grote schaal verspreidde nadat het blad door de bezetter verboden was en de vereniging geliquideerd. Bovendien zijn alle jaargangen van het blad vanaf de oprichting bewaard gebleven. Daarnaast is veel terug te vinden in de archieven van belangrijke leden van Kerk en Vrede, zoals in het archief van ds. J.B.Th.Hugenholtz (bewaard bij het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam), die vanaf de oprichting tot 1946 secretaris was.

Een bijzondere gebeurtenis deed zich in 2009 voor. Toen droeg de archivaris van de PKN een aantal archiefmappen over die zij kreeg van het Nationaal Archief, dat ze vanuit Moskou ontvangen had. In de oorlog nam de bezetter de stukken mee naar Berlijn en na de oorlog nam het Russische leger deze gestolen archieven vervolgens mee naar Moskou. Het betrof stukken van de afdeling Den Haag van Kerk en Vrede, één van de, destijds vele, plaatselijke afdelingen. De in het Russisch gestelde teksten die in Moskou aan het archief zijn toegevoegd (waarschijnlijk korte beschrijvingen van de inhoud) zijn als curiositeit in het archief behouden.

Greetje Witte-Rang

Klap in

Nieuws

Catholic Worker in actie op woensdag 25 juni tijdens Navo Top
  1. Link naar dit bericht

De Catholic Worker van het Jeanette Noëlhuis (Amsterdam) berichten ons:

Op woensdag 25 juni wordt er tijdens de NAVO top ook aan vrede gewerkt. We verzamelen om twee voor twaalf bij het Ministerie van Oorlog, Kalvermarkt 32, Den Haag. Na de viering is er een stille processie naar de vredesvlam bij het Vredespaleis waar we afsluiten met een gebed om vrede. Kijk hier of je je in de actieconsensus kunt vinden en als dat het geval is, meld je dan aan en breng op 25 juni een emmertje, een twijgje en wat water mee.

Kerk en Vrede is op 25 juni een van de dragende vredesorganisaties.

 

Lees verder
DOE MEE... Actie Het Witte Lint

Link naar dit bericht

Vanuit Zoeterwoude ontvangt Kerk en Vrede een mail met de volgende inhoud:

"L.S, 
Wij zijn burgers, wonen in Zoeterwoude en hebben een simpele actie
bedacht om van ons te laten horen en ons te laten zien tijdens de NAVO-top in Den Haag op 24 en 25 juni a.s.

De actie heet: “Het Witte Lint”

We starten in ons dorp Zoeterwoude en hangen daar op 24 en 25 juni
a.s. een groot aantal bomen vol met witte linten.
We gaan mensen o.a. via Whatsapp en andere media proberen te
interesseren voor onderstaand verhaal, en we hopen dat deze oproep tot de “witte linten”-actie zich als een vlek van Zoeterwoude naar de regio en naar het land zal verspreiden.

We willen ons laten zien!

Onze vraag aan u is: wilt u binnen uw organisatie, aan uw leden, aan
iedereen die het interesseert op korte termijn aandacht vragen voor onze boodschap, voor deze actie.
We hopen dat veel oude lakens hiermee een mooie bestemming krijgen!


Mocht u vragen hebben, kunt u mij bereiken via de mail.

Met vriendelijke groeten, ook namens de andere organisatoren,

Ada Paardekooper
E-mailadres: alcm.paardekooper@kpnmail.nl"

Lees verder
Een ambassade in Libïe is belangrijker dan munitieopslag in Staphorst

Link naar dit bericht

Guido van Leemput bericht ons over een opmerkelijk redactioneel commentaar in het AD van 5 juni j.l. Hij schrijft:

'Een opmerkelijke opinie van de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Voor het eerst in drie jaar oorlog, uit mijn blote hoofd, komt de hoofdredacteur van een grote krant, (uit de main stream media) met een kritische noot over de bewapening en militariseringsgolf die over ons heen rolt. ‘Oorlog is het falen van diplomatie. Voorkomen van oorlog is óók een manier van verdedigen. Daarvoor is een breed blikveld nodig.’ Nederlandse ambassades in verre landen kunnen effectiever zijn dan een munitiedepot in Staphorst. Aldus Rennie Rijpma.'

Aldus Guido van Leemput in zijn (bijna) dagelijkse verschijnende Vredespolitiek.

Het valt op dat degenen die reageren het meestal met de schrijfster eens zijn...

Lees verder

Agenda

21 juni 2025 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag

Een groep organisaties en activisten, verenigd in de Tegentopcoalitie voor Vrede en Rechtvaardigheid, organiseert op 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag. In het weekend voorafgaand aan de NAVO-top wil de coalitie een tegengeluid laten horen.

Ook Kerk en Vrede doet hieraan mee.

Lees verder
22 juni 2025 22 juni - viering tgv NAVO top - Onverschrokken voor vrede

Op zondagmorgen 22 juni wordt er in de Houtrustkerk te Den Haag om half elf een viering gehouden m.h.o. de NAVO top die in die tijd in Den Haag gehouden zal worden.

Voorgangers: Henk Baars en Piet Vliegenthart

Met medewerking van het koor van de Haagse Dominicus o.l.v. Jan Hulsbergen

Thema: Onverschrokken voor vrede

Als je komt meldt je dan tevoren even aan bij secretariaat@kerkenvrede.nl

Lees verder
24 juni 2025 Kom dinsdag 24 juni naar het Spui voor het 78e vredesprotest

Ook tijdens de NAVO-top protest op het Spui

Met muzikale begeleiding van blaasorkest De Oosterburen houden we dinsdag 24 juni als Stop de Oorlog Amsterdam onze 78e vredesactie 18.00 uur op het Spui.
Op datzelfde moment organiseert de Nederlandse regering in het Haagse World Forum een tweedaagse bijeenkomst van de NAVO.

Lees verder