WAAR STAAT KERK EN VREDE VOOR?

Kerk en Vrede is een vereniging van mensen die zich inzetten voor ontwapening en geweldloosheid. Zij gelooft dat het onterecht en onverantwoord is om te vertrouwen op geweld. Zij gelooft dat we ons kunnen en moeten wagen op de weg van de actieve geweldloosheid in dienst van de gerechtigheid. Analyse van conflicten en oorzaken vormt de basis voor projecten, campagnes en publicaties.

Zie hierover meer onder projecten op deze website.
Hierbij mag zij rekenen op de steun van vele vrijwilligers op alle fronten van bestuurlijk en uitvoerend werk. Dus mocht ook u/jij iets van uw kwaliteiten beschikbaar willen stellen, bij voorbeeld om mee te denken over nieuwe projecten of om deze website en andere digitale presentaties eens stevig op te leuken, laat het ons weten: bosjananne@gmail.com!

 

Kerk en Vrede heeft de ANBI status. 


Agenda

Na 500 jaar Klacht van de Vrede:Give peace a chance

Lezing door Peter van den Dungen

Erasmus: Pionier van Vredesopvoeding en Cultuur van Vrede

Zaterdag 28 oktober 2017 van 11.00 tot 12.30 uur

Inloop 10.30 uur Bibliotheektheater Rotterdam

Professor Peter van den Dungen zal op zaterdag 28 oktober betogen dat niet de filosoof Kant de eerste was die de wereld ‘vrede’ leerde, maar Desiderius Erasmus. De spreker heeft vanuit het Britse Bradford 25 jaar leiding gegeven aan het Internationale Netwerk Musea voor Vrede, en is medeoprichter van het Bertha-Von-Suttner-vredesinstituut in Den Haag.

Huis van Erasmus viert het uitbrengen van dit boek waarin Erasmus de vrede ‘uitvond’. De titel ervan luidt De Klacht van de Vrede die overal door alle volken verstoten en versmaad wordt. Daarin staat een satire op het Onze Vader van soldaten van twee christelijke naties, zoals die van Duitsland en Engeland in 1914. Een acteur zal Erasmus’ tekst uitspreken. Daarna is er discussie over wat Rotterdam kan doen aan deze Klacht van Vrouwe Vrede.

Na de lezing is er om circa 12.30 een gratis lunch als u zich tevoren aanmeldt bij de Bibliotheek. U klikt in dat geval op Ctrl en op https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/actueel/evenementen/evenement/6092-lezing-klacht-van-de-vrede-500-jaar-give-peace-a-chance. Dan geeft u zich op via het onderstreepte ‘reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl’.

Tweeduizend Kernwapens op scherp

Door de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Anderzijds is er in de VN succesvol onderhandeld over een verbod op kernwapens, met deelname van Nederland als enig NAVO-lid. Tijd dus voor debat over de vraag: wat kunnen wìj doen om van de kernwapens af te komen?

Wereldwijd zijn er nog altijd 15.000 kernwapens, waarvan duizenden op scherp staan; sommigen tot duizend keer krachtiger dan de atoombom die Hiroshima verwoestte, en al angstwekkend vaak zijn onbedoelde lanceringen door technisch of menselijk falen maar net voorkómen Aan de vooravond van de International UN-Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons spreken we over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens.

 

LocatieHumanity House, Prinsegracht 8, Den Haag. Openbaar vervoer vanaf Den Haag CS: tram 2 richting Kraayenstein, tram 3 richting Loosduinen, tram 4 richting De Uithof , tram 6 richting Leyenburg, halte Grote Markt.

Tijd: 19.30- 21.30

Toegang is vrij, gaarne aanmelden op : https://www.humanityhouse.org/agenda/2000-kernwapens-op-scherp-nederland/ . Doe dit tijdig want vol is vol!

Info: office@nvmp.org ; tel. 06-42009559

Georganiseerd door: NVMP, PAX, Rode Kruis, Humanistisch Verbond, Mayors for Peace 

Nieuws

kleurplaat advent 2017

Deze kleurplaat is tevens toegevoegd als bijlage van de Vredesspiral van december 2017.

Met dank aan Len munnik.

Schrijfactie 'VREDE'

Geachte schoolleiding en leerkrachten,

De toenemende impasse tussen Noord Korea en de Verenigde Staten van Amerika is ronduit zorgelijk. Het lijkt wel of de leiders alleen de wapens willen laten spreken in plaats van te spreken met elkaar. Vreedzame adviezen worden genegeerd.
Wie kan deze oorlogsretoriek nog stoppen?
Als 9000 basisschoolleerlingen zijn te mobiliseren om een kindermiljoenennota 2017 samen te stellen, dan moet het toch ook mogelijk zijn om evenzoveel kinderen te vinden die oprecht vragen of de wereldleiders de toekomst van deze aarde veilig willen stellen.
Natuurlijk mogen presidenten hun volk verdedigen. Maar dreigen met bommen die alles kapot maken, maakt bang. Net als hun volk willen ook wij en onze kinderen in vrede leven.
Het is zeker niet de bedoeling om kinderen voor welk karretje dan ook te spannen, maar het gaat er om bij alle angst en machteloosheid die ook bij kinderen leeft een handelingsperspectief te bieden. ‘Als we nu eens met z’n allen STOP zeggen!’
Kerk en Vrede, al sinds 1924 in woord en daad actief voor gerechtigheid en vrede, heeft het initiatief genomen tot een schrijfactie voor alle leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Mede ondertekend door onderstaande partners. Wij hopen dat president Kim Jong-un en president Donald Trump bedolven zullen worden onder brieven die door zoveel mogelijk 10, 11 en 12 jarigen zijn ondertekend. Uiteraard om de beide leiders tot bezinning te brengen. De vrede is de weg!
Naar de kinderen zullen ze toch wel luisteren? Concreet ziet het plan er zo uit. De scholen krijgen via de mail de brieven aan de twee leiders toegestuurd (Engels en Koreaans). Ziet uw school niets in deze schrijfactie, dan stopt het verhaal hier.
Doet uw school wel mee, dan kunt u zelf het benodigde aantal brieven afdrukken.
De twee brieven worden met de leerlingen besproken, ingevuld, eventueel versierd en ondertekend door de leerlingen.
Alle brieven worden in week 45, uiterlijk 10 november naar Kerk en Vrede gestuurd, waarna ze in één keer worden doorgestuurd naar de beide presidenten. Één grote partij maakt nl. veel meer indruk dan individuele brieven. Doe mee, de wereldvrede is het meer dan waard.

Arie de Bruijn

Kerk en Vrede

De brieven zijn in pdf tpoegevoegd. De vertaling staat er onder.