Afgelopen 2e paasdag organiseerde Kerk en Vrede samen met Stop wapenhandel een paasmars in Den Haag. Daar sprak ondermee Wendela de Vries.
Enkele citaten:
"De Nieuwe Vredesbeweging is tegen militaire interventies. Tegen die van de NAVO, tegen die van Netanyahu (al kan je het geweld in Gaza nauwelijks een militaire interventie noemen, het Internationaal Hof ziet duidelijk aanwijzingen voor genocide). Wij zijn ook tegen de militaire interventie van Poetin in Oekraïne. Natuurlijk. In Oekraïne wordt een vreselijke oorlog gevoerd, en het geweld gaat maar door. Dat komt ook omdat de NAVO-landen, Europa voorop, zich niet inzetten voor vrede. Het doel is niet vrede voor Oekraïne, het doel is de militaire overwinning. En dat is echt wat anders. Als je vrede wilt, een einde aan het geweld en het lijden, zou je naast wapenleveranties ook diplomatie inzetten om de oorlog te stoppen. Zoals Erasmus al zei: ook in een rechtvaardige oorlog is het lijden, het sterven en de vernietiging enorm. Dat moet je zo snel mogelijk stoppen. Je moet zo snel mogelijk gaan praten en werken aan een wapenstilstand."
"De krijgsmacht zit aan tafel om het veiligheidsbeleid te bepalen. En natuurlijk zegt die: er moet meer geld naar georganiseerd geweld. Logisch dat ze dat zeggen: geweld is hun instrument, zij denken in dit soort opties. Maar zo laat je veiligheidsbeleid bepalen binnen een heel beperkt denkkader. Dat is gevaarlijk.
Het is aan burgers om de politici bij de les te trekken."
De vereniging European Cities of Historical Organs (ECHO) organiseert op zondag 27 april in diverse steden in Europa marathonconcerten voor de vrede. Stadsorganist Pieter van Dijk organiseert in Alkmaar in de Grote Kerk het marathonconcert, van 11:00 tot 23:00 uur.
Lees verderVanmorgen, 2e paasdag, overleed op 88-jarige leeftijd paus Franciscus.
Pax Christi Vlaanderen liet een verklaring uitgaan.
Enkele citaten daaruit:
"Tederheid en compassie voor de zwaksten. Dat is vooruitgang.
Daarmee opende Paus Franciscus bij zijn aanstelling als paus, en het was zijn boodschap tijdens zijn laatste audiëntie. Meer bepalend voor zijn ambt was echter dat hij deze boodschap heeft geleefd."
"Paus Franciscus is de eerste paus die actieve geweldloosheid erkend heeft als een vorm van vredespolitiek."
"Paus Franciscus wees eind 2019 niet enkel het gebruik maar ook het bezit van kernwapens af. Daarmee toonde hij ook dat hij niet gelooft in een nucleaire afschrikkingsstrategie. Het is een radicale wijziging van koers bij het Vaticaan en de wereldcatechismus. Tegelijkertijd ligt dit in lijn met de koers van de meeste landen ter wereld die het internationaal verbod op kernwapens wel eren."
"Zelfs toen de Russisch-Orthodoxe Kerk sprak van een “heilige oorlog” tegen Oekraïne en werd geweerd uit de Wereldraad van Kerken, bleef de paus toenadering zoeken en stuurde hij gezanten om via diplomatie een oplossing uit te werken voor gerechtigheid en vrede. Een voorbeeld dat jammer genoeg onvoldoende werd gevolgd door Europese regeringsleiders."
"Rust in vrede, Paus Franciscus. Dank, en voorwaarts."
Lees verderEen groep organisaties en activisten, verenigd in de Tegentopcoalitie voor Vrede en Rechtvaardigheid, organiseert op 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag. In het weekend voorafgaand aan de NAVO-top wil de coalitie een tegengeluid laten horen.
Ook Kerk en Vrede doet hieraan mee.
Lees verder