18 oktober 2019

impressie vredesweek 2019 (1)

De Vredesweek 2019 ligt nog maar net achter ons. Rond het thema “Vrede verbindt over grenzen” zijn er in het hele land vele bijeenkomsten en vieringen gehouden. Aan onze leden is gevraagd om ons daar een impressie van te sturen wanneer men daar zelf actief bij betrokken was. Bij deze het resultaat van deze rondvraag.

Den Haag

Henk Baars berichtte ons over een goed bezochte avond in den Haag ter opening van de vredesweek, georganiseerd door het Haags Vredesinitiatief. Er was een feestelijk programma met o.a. cabaretier Vincent Bijlo, muziek, zang en films. Ook was Yosé Höhne Sparborth van Kerk en Vrede aanwezig. Zij vertelde o.a. over haar betrokkenheid bij het project rond het bisdom Kirkuk/Sulaymaniyah.

Almere

In Almere werd een walk of peace gehouden, waarbij het Leger des Heils het geheel coördineerde. Onderweg werden bij wijze van staties wel 30 verschillende organisaties, kerken en andere religieuze instellingen aangedaan in deze stad, die 140 verschillende nationaliteiten kent.

Lees hier meer over in het verslag van Kees Nieuwert:

Drachten

Joke Reijntjes, lid van Kerk en Vrede schrijft ons het volgende:

Beste mensen,
Wij vierden een bijzondere vredesweek.

De gezamenlijke dienst van Drachten, Surhuisterveen en Drachten op 22 sept. met teksten van Menno Simons, Tolstoj en de soefi geleerde Ibn Arabi.
zie bijlage)

Op dinsdag de film Ajami

Op donderdag de vredeskuier met schoolkinderen (zie diverse foto’s) en lees het verslag “Stoere jongens” (zie bijlage)

Na een gezamenlijke maaltijd de maandelijkse wake, in de stromende regen.

Zaterdag de vredesmarkt met verkoop o.a. van postzegels vredeskaarsen en fietsvlaggetjes.

Zondag werd de vredesweek afgesloten bij de Baptisten gemeente Elim.

Een indruk van een actieve kleine Doopsgezinde Gemeente Drachten Ureterp.

Met hartelijke groet! Joke”

Steenwijk

Annelies Klinefelter schrijft ons samen met haar man Harky over de vredesweek in Steenwijk:

Zondag 22 september: openingsdienst in de doopsgezinde kerk te Giethoorn met deelname popkoor, uitdelen vredesduifjes uit Bethlehem en oplaten van vredesduiven - 80 mensen aanwezig. Woensdag 25 september: avondprogramma met inleiding door iemand die als blauwhelm in Soedan heeft gewerkt. Het was een interessante avond en een goed gesprek over werk van blauwhelmen en ontwikkelingswerkers. Aanwezig 20 mensen. (….) * Vrijdag 27 september: afsluiting scholenproject bij vredespaal met gezang en woorden van de wethouder. Daarna naar het gemeentehuis om de scholen werk tentoonstelling te laten openen door de wethouder en bekendmaking welke tekeningen tot postzegels gemaakt worden. Aanwezig 60 kinderen en 20 volwassenen. Zondag 29 september: avond afsluitende interreligieuze viering in de doopsgezinde kerk te Steenwijk met inbreng muzikale asielzoekers, wethouder en moskee met stellingen spel en natuurlijk napraten. We verwachten zeker 50-75 mensen. Van half september tot eind oktober is er een tentoonstelling van minderjarige asielzoekers over hergebruik en werkstukken in het theater.

* Hier berichten Annelies en Harky kort over de bijzondere onderscheiding die zij op donderdag 26 september ontvingen.

Gevonden op Doopsgezind Web Ring Zwolle

(https://www.dg-ringzwolle.nl/dnieuws.php?nr=43074&stuurdoor=nee)

Middelbrug-Vlissingen

Nel Davidse stuurde ons informatie over de vredesweeek in Middelburg en Vlissingen die samen met Pax was georganiseerd. Een flyer bericht over een scala van activiteiten waaronder: een walk of peace, een film “The swallows of Kabul”, een vredescafé, meditatieavond, vredeslunch, een muziekmiddag en een vredesdienst.

Zie de flyer (zie bijlage).

Zeist

Jeannette van Andel schrijft ons over de vredesweek in Zeist:

Op zondag 22 september was er een oecumenische viering in Zeist-West. Tijdens de voorbeden werden lichtjes aangestoken die samen een vredesduif vormden.

Op 23 september vond er een walk of peace met scholieren door het centrum van Zeist plaats, waarbij de burgemeester van Zeist met hen in gesprek ging.

Lees hier verder over op de website van de Nieuwsbode van Zeist https://www.nieuwsbode-zeist.nl/nieuws/algemeen/823874/walk-of-peace-van-middelbare-scholieren-door-centrum-van-zeist-

Op 29 september was er een vredesontmoeting van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies. Hierbij was er opnieuw aandacht voor de vredesduif.

Zwolle

Ook in Zwolle worden sinds 2012 in de Vredesweek activiteiten georganiseerd en wel onder auspiciën van de Ambassade van Vrede te Zwolle. Verschillende organisaties en kerkelijke gemeenten in Zwolle werken mee bij deze ambassade, waaronder de Evangelisch-Lutherse Gemeente, de Oosterkerk/Jeruzalemkerk-gemeente en de Thomas a Kempis-parochie, de Doopsgezinde Gemeente, de Werkgroep Vredesgebed en de Werkgroep Millenniumstad. Zo ook dit jaar.

Er was een programma dat diverse onderdelen bevatte: een vredesviering, een interreligieuze gespreksavond, een “hardlopen voor de vrede” e.a.

Van Marlies Tjangili ontvingen we foto’s van de walk of peace, die 4 km lang was en 2,5 uur duurde, waar we hier een keuze uit maken:

En ook foto’s van de meditatieve aandacht:

Zie verder: https://www.oosterkerk.nl/2019/09/12/vredesweek-van-21-t-m-29-september/

Tot zover de impressies die ons toegezonden werden. Wellicht vormen ze een kleine bron van inspiratie voor de volgende vredesweek in 2020.