14 september 2017

Kerk vrouw en verzet

Graag nodigen het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands protestantisme, het Leerhuis Amsterdam Tenach en Evangelie en de Protestantse Theologische Universiteit u uit voor een

symposium over Jacoba van Tongeren (1903-1967).

De aanleiding voor dit symposium is dat het in september vijftig jaar geleden is dat zij stierf. Het symposium Kerk, Vrouw en verzet vindt plaats op donderdagmiddag september 14 september vanaf 14.00 uur in de PThU-zaal (1E-24) op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Het thema van dit symposium is de betekenis van de rol van de kerk in de Tweede Wereldoorlog, met name in Amsterdam, de relatie van de kerk met het verzet en de centrale rol die Van Tongeren als vrouw speelde in verband met kerk en verzet. Zij omschreef haar rol als ‘vredeswerk in oorlogstijd’. Haar werk in de oorlog en dat van haar verzetskring is recentelijk aan de vergetelheid ontrukt door de publicatie van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945), geschreven door Paul van Tongeren en Trudy Admiraal.

Link naar het volledige programma: https://www.hdc.vu.nl/nl/Images/UitnodigingvanTongeren_tcm215-850368.pdf  Mocht die, wat weleens gebeurt, onverhoopt niet geopend kunnen worden, klik dan opwww.hdc.vu.nl

De toegang tot de presentatie is vrij, maar u wordt met het oog op de catering wel verzocht zich voor  september as. aan te melden bij het Historisch Documentatiecentrum: hdc@vu.nl.