3 januari 2016

Epifanie 3 januari 2016

Bij Jes 60: 1-6  Efeze 3: 1-12 en mat 2: 1-12.

Nu het zo uitkomt dat het rooster exact dezelfde lezingen voorlegt als vorig jaar op 4 Januari, mag ik het me gemakkelijk maken door daar naar te verwijzen. http://kerkenvrede.nl/artikel/Nieuwsitem/48/499/

 

Gezien alles wat er aan geweld dezer dagen aan de orde is, is het des te meer zaak heel Mattheus 2 te lezen. Dat wel. De wrede terreuraanslag van Herodes en de vlucht naar Eypte. Het hele verschijnen van de Heer heeft het voorteken van bedreiging en vervolging. Vluchteling zijn. Zo veel is wel duidelijk.
Gerede aanleiding om na te denken over ons aandeel in het veroorzaken van geweld. De knulligheid waarmee Herodes de despoot uithangt, wordt makkelijk herkend in de onzin om IS weg te bombarderen. Het lukt niet echt. Her odes en de Nieuw Geboren koning der Joden maken duidelijk dat we om een ander soort politici moeten bidden en werken.
Daar is inmiddels een helder werkje van Kerk en Vrede over verschenen, dat niet genoeg gepromoot kan worden. http://kerkenvrede.nl/artikel/Nieuwsitem/47/590/

Tenslotte deze overweging: Nergens wordt ons gemeld dat Jezus later nog bezig geweest is met dit drama daar in Bethlehem. Had ik wel min of meer van Hem verwacht, merk ik. Om Hem waren die leeftijdgenootjes niet uitgegroeid... en wat dat voor die moeders en vaders betekende. Soms denk ik echter dat die welbekende scene van de moeders die hun kinderen bij Jezus brengen, in Bethlehem gesitueerd zou kunnen zijn. Dat krijgt dan bij mij diepe zin.

Jan Anne Bos Papendrecht.